Primavara vine cu multe activitati pentru viticultori. Daca in articolul precedent ti-am prezentat care sunt cele mai importante 10 lucrari pe care trebuie sa le faci primavara in vie, in acest articol voi pune accentul pe un aspect foarte important: taierea si legarea vitei de vie.

Fiind o planta cataratoare, pentru ca productia de struguri sa fie sanatoasa si mai calitativa de la un an la altul, vita de vie are nevoie de taieri frecvente. Daca ar fi lasata sa se dezvolte fara a interveni cu taieri si legarile aferente, planta si-ar canaliza intreaga energie pentru dezvoltarea laturii vegetale, astfel incat calitatea strugurilor ar fi puternic diminuata.

Asa se face ca, la inceput de primavara, dupa o atenta inspectare a viei, se practica prima taiere.

Taierea, dirijarea si legarea vitei de vie reprezinta un subiect foarte amplu pe care fiecare viticultor pasionat ar trebui sa il stapaneasca.

Taiere in uscat sau taiere in verde?

Probabil ai auzit frecvent acesti termeni. Taierea in uscat este efectuata in perioada de repaus vegetativ, iar taierea in verde se face in timpul perioadei de vegetatie, in cazuri extreme cand planta este afectata de anumiti factori.

Perioada cea mai potrivita pentru taierea vitei de vie in uscat este de la sfarsitul lunii februarie, pana la inceputul lunii aprilie.

Scopul taierii la vita de vie:

Taierea vitei de vie poate avea mai multe obiective.

  • Taierea de formare a vitei de vie se incepe in cel de al doilea an dupa plantarea acesteia, primavara, dupa ce a disparut riscul de inghet. Taierea de formare va fi mentinuta pe intreaga durata a exploatarii vitei de vie, in fiecare an, urmandu-se forma de conducere dorita inca de la inceput (joasa, inalta sau semiinalta).
    Taierea de rodire (fructificare) se incepe in primul an de intrare pe rod a vitei de vie, acest lucru fiind intalnit in cel de al IV-lea an de la plantare. Acest tip de taiere are scopul de a aduce un echilibru intre procesul de crestere si cel de rodire. De asemenea, taierile de fructificare ajuta la obtinerea unei recolte mult mai calitative.

Taierea la vita de vie se poate aplica si in cazuri speciale in care planta este afectata de factori fizici sau climatici (inghet, grindina).
Alegerea sistemului de taiere

Alegerea sistemului de taiere este influentata de lungimea elementelor lemnoase existente pe butuc:

- Coarda – ramificatie lemnoasa a tulpinii, caracterizata de varsta si dimensiuni specifice (coardele lungi pot ajunge pana la 20 ochi).

- Cordita – element de productie, de dimensiuni mai mici ca ale coardei (cel mult 7 ochi lungime)

- Cepi – elemente lemnoase de mici dimensiuni, rezultate din taierea coardelor (cel mult 4 ochi). Aceste elemente indeplinesc diferite functii, pot fi de rezerva, de inlocuire sau chiar si de rod.

- Veriga de rod – cuplu alcatuit din cep+coarda.

  • Sistemul de taiere scurt – potrivit pentru soiuri precum Feteasca Alba, Regala, Galbena
    Element de productie– cepul de rod (cel mult 3 ochi), cel mult 10 elemente.
  • Sistemul de taiere inalt
    Element de productie – coarda de rod (8-16 ochi)

Sistemul de taiere semiinalt – imbinarea celor doua sisteme (scurt si inalt) fapt pentru care este cel mai raspandit sistem de taiere.
Inainte de taiere

Presupunand ca stii deja toate caracteristicile si pretentiile soiurilor de vita de vie pe care le ai, inainte de taierea de primavara a vitei de vie, este important sa verifici viabilitatea ochilori. Exista sansa ca, in timpul iernii, pierderile de ochi sa fie destul de mari. Pentru acest lucru, recolteaza probe din diferite zone ale vitei de vie si sectioneaza transversal coardele recoltate. Ochii sanatosi sunt cei care prezinta o culoare verde in sectiune, iar cei afectati de gerul iernii prezinta o culoare maronie.
De asemenea, este important sa iti alegi instrumentele necesare pentru taiere. Secretul unei taieri corecte consta si in folosirea unor instrumente potrivite, ascutite si dezinfectate.
Taierea corecta

Pentru ca taietura sa fie corecta, este important sa se realizeze prin diafragma, adica prin mijlocul unui nod, preferabil dintr-o singura miscare. In acest fel, vindecarea va fi mult mai usoara.

De asemenea, folosirea unor unelte de buna calitate este foarte importanta.

Gama de foarfece si clesti de taiat este foarte variata in ceea ce priveste;

- Calitatea materialelor din care sunt facute si calitatea finisajelor,

- Tipul de taiere: tip by-pass (lama taietoare foarfeca contralama) si tip nicovala (lama taietoare culiseaza pe contralama.

- Producatorul care sub diferite branduri cunoscute in mare parte, ofera unelte hobby sau profesionale. STOCKER este unul dintre acesti producatori recunoscuti pentru calitatea de prima clasa in sfera produselor profesionale din domeniul horticol.

Alegerea potrivita a foarfecii sau clestelui de taiat se face in functie de cat si ce avem de taiat, grosimea ramurilor, marimea palmei si mana cu care taiem.

In functie de aceste criterii, STOCKER va ofera foarfece si clesti de taiat din gama hobby si profesionala adaptate pentru fiecare utilizator si lucrare, cu manere ergonomice care sa usureze efortul de taiere si cel mai important: ASIGURA GARANTIE SI PIESE DE SCHIMB.

Legarea vitei de vie

Dupa taierea de primavara, are loc o alta etapa importanta: legarea coardelor. Nu intarzia cu legarea vitei de vie pentru ca aceasta este perioada in care elasticitatea coardelor iti permite sa le conduci in directia pe care o doresti, pe araci sau pe spalieri.

De ce este importanta legarea vitei de vie?

Principalul scop pentru care coardele sunt legate este dirijarea plantei astfel incat sa se formeze cele mai bune conditii pentru dezvoltarea lastarilor pe coarda, astfel incat recolta sa fie cat mai sanatoasa. Astfel, prin legare, poti dirija coardele asa cum iti doresti.

Si pentru legarea vitei de vie ai nevoie de uneltele potrivite.

Un aparat de legat creste productivitatea muncii foarte mult, un lucrator experimentat leaga de cel putin 3 ori mai mult decat un lucrator care leaga manual.

STOCKFIX – Aparat de legat cu fir recomandat pentru legarea in uscat (cercuit).

APARAT LEGAT – cu banda diferite grosimi pentru legarea in uscat sau verde la vita de vie.

CLESTE LEGAT – PROFESIONAL, cu banda pentru legarea vitei de vie, pomilor si arbustilor fructiferi, florilor.

Toate aparatele de legat beneficiaza de GARANTIE SI SERVICE.