STABILIZAREA VINURILOR
Stabilizarea vinurilor este un complex de lucrari care vizeaza obtinerea de vinuri sanatoase si ale caror calitati sa poata fi pastrate cat mai mult in timp. Calitatea unui vin se apreciaza prima data cu ochii si tine de limpiditatea acestuia. Limpiditatea reprezinta o calitate dar si un semn favorabil pentru evolutia ulterioara a vinului. Orice producator de vinuri care vinufica corect poate sa obtina limpiditatea spontana a vinului dupa cel mult 6 luni de la vinificare. Trebuie obtinuta nu numai limpiditatea unui vin, ci si stabilitatea si durabilitatea limpiditatii, respectiv stabilizarea vinului.

Operatiunile si tratamentele de stabilizarea vinurilor incep practic din momentul recoltarii strugurilor prin sulfitarea acestora iar dupa terminarea fermentatiei alcoolice devin mai complexe pentru fiecare tip de vin si de executat in anumite termene de timp. Stabilizarea vinurilor in sistem gospodaresc se poate realiza in cateva etape simple, in functie de dotarile de care dispunem poate fi mai eficienta sau mai putin, dar obligatoriu trebuie sa parcurga acest proces intr-o ordine prezentata mai jos.

STABILIZAREA VINURILOR ALBE SI ROSE
Dupa incheierea fermentatiei alcoolice se recomanda inceperea lucrarilor si tratamentelor de stabilizare cat mai curand posibil.

Sulfitarea, dupa incheierea fermentatiei alcoolice se adauga Metabisulfit de Potasiu, antioxidant general sau produse mai complexe ( CITROSOL rH) pe baza de sulf, in dozele recomandate si conform instructiunilor. Scopul tratamentului;prevenirea oxidarilor pe timpul manipularilor
inhibarea activitatii drojdiilor cu efect in limpezire
stabilizare culoare, aroma, gust
Bentonizare, este un tratament de limpezire si deproteinizare, se poate face odata cu sulfitarea sau la 2-3 zile, se administraza MAXIBENT in doza de pana la 100g/100L. Scopul tratamentului;limpezirea vinurilor
deproteinizarea vinurilor
stabilizarea proteica care daca se face corect previne tulburari ulterioare.
Filtrarile cu placi se pot face cu echipamente de filtrare (daca dispuneti) si asigura indepartarea mecanica a sedimentelor si drojdiilor. Dupa ce tratamentul de limpezire a atins eficienta maxima (1-3 sapatamani) se pot face filtrarile cu placi, de la grosiere pana la sterile, inainte de imbuteliere. Filtrarea cu placi asigura stabilitate si aspect deosebit vinurilor, putand realiza retinerea microorganismelor pana la nivel de 0,2 μ.
Tratamente de Primavara cand vinul simte schimbarea de temperatura si poate suferii din cauza unei protectii insuficiente. Recomandam TANNISOL , un produs pe baza de metabisulfit de potasiu intr-o formula care inhiba activitatea microorganismelor din vin.
STABILIZAREA VINURILOR ROSII
Dupa incheierea fermentatiei alcoolice se recomanda inceperea lucrarilor si tratamentelor de stabilizare cat mai curand posibil.

Sulfitarea, dupa incheierea fermentatiei alcoolice se adauga Metabisulfit de Potasiu, antioxidant general sau produse mai complexe ( CITROSOL rH) pe baza de sulf, in dozele recomandate si conform instructiunilor. Scopul tratamentului;prevenirea oxidarilor pe timpul manipularilor
inhibarea activitatii drojdiilor cu efect in limpezire
stabilizare culoare, aroma, gust.
Cleirea este un tratament de limpezire cu gelatina oenologica, se poate face odata cu sulfitarea sau la 2-3 zile de la sulfitare cu gelatine de origine animala sub forma lichida sau solida. Scopul tratamentului;deproteinizarea vinului
limpezirea grosiera
reducerea astingentei.
Filtrarile cu placi se pot face cu echipamente de filtrare (daca dispuneti) si asigura indepartarea mecanica a sedimentelor si drojdiilor. Dupa ce tratamentul de limpezire a atins eficienta maxima (1-3 sapatamani) se pot face filtrarile cu placi, de la grosiere pana la sterile, inainte de imbuteliere. Filtrarea cu placi asigura stabilitate si aspect deosebit vinurilor, putand realiza retinerea microorganismelor pana la nivel de 0,2 μ.
Tratamente de Primavara cand vinul simte schimbarea de temperatura si poate suferii din cauza unei protectii insuficiente. Recomandam TANNISOL , un produs pe baza de metabisulfit de potasiu intr-o formula care inhiba activitatea microorganismelor din vin.
Stabilizarea vinurilor dupa protocolul prezentat asigura o minima protectie a vinurilor in vederea pastrarii in vase mari (butoaie, damigeane) pe plin si la temperaturi de pana la 20 °C.

Pentru imbuteliere trebuie urmat un protocol care implica in plus alte lucrari si tratamente, vezi articol Imbutelierea vinului.