In istoricul filtrari vinurilor, una dintre principalele aplicatii este reprezentata de filtrarea cu placi filtrante profunde. Placile filtrante sunt realizate din fibre celulozice speciale, de inalta calitate, pamant de diatome si perlite, care formeaza un filtru adanc tridimensional cu o suprafata interioara mare. Prezenta acestor absorbanti multiplica zona de filtrare si imbunatateste procesul de filtrare. Placile filtrante HOBRA FILTER acopera toate etapele procesului de filtrare, pornind de la filtrarea grosiera pana la filtrarea sterila rece inainte de imbuteliere.

 

 

 

Hobra a dezvoltat 6 serii de placi filtrante, toate cu destinatii bine stabilite :

 • Seria N – placile filtrante din seria N pot fi utilizate în toate aplicatiile comune, cum ar fi bauturi, produse chimice și farmaceutice, aplicatii biotehnologice si cosmetice.
  Seria NT – placile filtrante din seria NT au fost special dezvoltate pentru utilizarea economica in timpul filtrarii in industria bauturilor, chimica si farmaceutica.
  Seria NS – placile filtrante seria NS sunt destinate in special pentru aplicatii farmaceutice si biotehnologice.
  Seria R – placi filtrante cu capacitate crescuta de absorbtie, destinate in special pentru filtrare alimente speciale (gelatina).
  Seria C – placi filtrante de adancime pentru filtrarea distilatelor fine, cum ar fi coniac, brandy, whisky, precum si pentru distilatele de fructe si cereale. Pot fi deasemenea utilizate in aplicatii farmaceutice, biotehnologie, extracte de plante si alte domenii.
  Seria AC – placi filtrante cu carbon activat pentru industria bauturilor, in special pentru indepartare gust si modificari de culoare in alcool, solutii zaharoase. Sunt utilizabile si in diferite aplicatii farmaceutice si chimice.
  Pentru filtrarea vinurilor recomandam placile filtrante din seria N, despe care detaliem aspecte tehnice si practice in ceea ce urmeaza.

Am sintetizat intr-un tabel specificatiile tehnice ale placilor filtrante serie N in functie de:

 • Tip filtrare – etapa filtrare
  Cod placa – codul unic HOBRA pentru fiecare placa filtranta
  Interval retentie – se refera la dimensiunea porilor la intrarea in placa (valoarea mare) si dimensiunea porilor la iesirea din placa (valoarea mica)
  Retentie nominala – este reprezentata de dimensiunea celor mai mari particule din vin dupa filtrare.
  Utilizarea si manipularea in mod corespunzator asigura realizarea parametrilor tehnici recomandati de producator pentru filtrarea vinului cu placi filtrante.
 •  


Filtrarea vinului cu placi filtrante
Pe grafic puteti urmari cum se intersecteaza intervalele de retentie, aspect care intereseaza in momentul in care alegem placa filtranta care succede filtrarea anterioara. Este recomandat ca aceste intervala sa se intersecteze.


Filtrarea vinului cu placi filtrante


CONDITII PENTRU FILTRAREA VINULUI CU PLACI FILTRANTE HOBRA SERIA "N" SI "NT".

PASUL 0 - DEPOZITARE
CUM DEPOZITAM IN MOD CORESPUNZATOR PLACILE FILTRANTE

Placile filtrante se depoziteaza in mediu uscat, ventilat, fara mirosuri si intodeauna in ambalajul original. Se evita schimbari extreme de temperatura, in special de la mare la mica. Se recomanda utilizarea placilor filtrante in termen de 36 luni de la data producerii.

PASUL 1 - INTRODUCEREA
CUM INTRODUCEM CORECT PLACILE FILTRANTE IN FILTRU

Partea de intrare a placii este grosiera iar partea de iesire este neteda si imprimata cu datele de identificare ale placilor Hobra (HOBRA, cod placa si numar identificare al lotului de productie). Acest lucru permite identificarea placii in orice moment, chiar daca a fost utilizata. Placile filtrante se introduc cu partea de intrare corespunzator intrarii lichidului de filtrat in filtru. Filtrele au particularitati si intodeauna trebuie consultat manualul de utilizare. De obicei la majoritatea filtrelor asezarea placilor se face incepand cu prima placa filtranta intre placa din plastic rosu si prima placa din plastic alb situate imediat langa pompa (intrarea in filtru a furtunului de refulare din pompa), cu partea grosiera a cartonului filtrant spre pompa, apoi continuati cu urmatoarele cartoane alternind fata dispusa catre pompa, respectiv a 2-a placa cu partea fina spre pompa, a 3-a placa cu partea grosiera spre pompa, s.a.m.d. Placile filtrante trebuie centrate pe intreg perimetrul placii de sustinere. Asigurati-va ca efectuati operatiunea cu atentie si nu folositi placi rupte sau cu alte defecte.

PASUL 2 - UDAREA
CUM SE UDA PLACILE FILTRANTE CORECT

Dupa introducerea placilor uscate se strange filtrul usor si se deschide incet robinetul de intrare pentru a umple filtrul cu apa potabila. Iesirea filtrului trebuie sa fie inchisa sau redusa pentru a realiza o presiune de aproximativ 0,2 bar. Apoi se introduce (pompeaza) apa cca. 5 minute pana cand toate marginile sunt inmuiate peste tot. Se opreste pomparea si se strange complet filtrul (in timpul strangerii marginile proeminente ale placilor filtrante se pot fisura longitudinal – nu reprezinta o problema). In cazul in care filtrarea ulterioara nu permite udarea, sariti peste acest pas.

PASUL 3 - FLUSHING
CUM SPALAM PLACILE FILTRANTE CORECT

Spalarea placilor filtrante inainte de utilizare este absolut necesara. Spalarea in sine ar trebui sa dureze aproximativ 10 – 15 minute, aceasta se face in directia de filtrare ulterioara a produsului.

PASUL 4 - STERILIZARE
CUM STERILIZAM PLACILE FILTRANTE CORECT

Sterilizarea filtrului si placilor filtrante se poate face in doua moduri:

 1. sterilizare cu apa calda, probabil cea mai potrivita forma. Este indicata efectuarea sterilizarii cu apa la o temperatura de 85 – 90 ° C timp de cca. 20 minute.
 2. sterilizarea cu abur cald.

 

PASUL 5 - FILTRAREA
CONDITIILE DE FILTRARE SA FIE STABILITE SI MENTINUTE.

Pornire cu debit mic – deschideti treptat robinetul de intrare pana la atingerea presiunii maxim admise pentru tipul de placa utilizat (vezi tabel specificatii).
Asigurarea unui flux continuu si uniform de produs spre filtrare.
Nici o modificare brusca a vitezei si debitului de filtrare.
Evitati valuri de presiune, nu intrerupeti filtrarea daca este posibil si nu permiteti aerului sa fie aspirat.
Intreruperea filtrarii.

Ideal filtrarea nu trebuie intrerupta niciodata, asta inseamna ca nu ar trebui sa apara schimbari bruste ale fluxului de produs prin mediul filtrant. Intreruperea poate determina modificari ale relatiilor de legare dintre particulele captate si placa filtranta si reducerea fortelor electrostatice. Cand filtrarea este repornita, o parte din particulele captate devin libere si trec de placa filtranta in produsul filtrat. De aceea este necesar sa se recircule primi litri de produs dupa fiecare intrerupere. Daca filtrarea este urmata de imbuteliere este foarte important sa tineti cont de problemele legate de intreruperea filtrari.

Sfarsitul filtrarii.

La sfarsitul filtarii se pompeaza din nou apa sau se inchid robinetii pentru a pastra continutul filtrului pentru filtrarea urmatoare.

PASUL 6 - REGENERAREA
CUM SE POATE CRESTE CAPACITATEA PLACILOR FILTRANTE.

In principiu este posibila extinderea duratei de viata a placilor filtrarnte prin regenerare. Exista diferite moduri de a realiza acest lucru, dintre ele Regenerarea prin spalare cu apa este cea mai utilizata si experimentata metoda.

Spalarea cu apa a placilor filtrante in vederea regenararii poate fi realizata numai prin circulare in directia opusa de filtrare. In timpul procesului de spalare o parte din substantele capturate sunt eliberate , dizolvate si spalate. Rezultate ideale sunt obtinute cand presiunea de pompare este de cel putin 0,5 bari, placile sunt asezate in directia opusa de filtrare si cat mai etans.

Cum se procedeaza:

 1. spalare inversa a filtrului cu apa rece timp de cca. 10 minute.
 2. spalare inversa cu apa calda (cel putin 40-50 ° C) timp de cel putin 15 minute. Nu recirculam apa utilizata pentru regenerare. In unele aplicatii (vin rosu) rezultate mai bune sunt realizate cand temperatura apei este de cca. 80 ° C.
 3. pentru regenerarea placilor filtrante sterile este necesara resterilizarea placilor inainte de utilizare.

Experientele si testele realizate arata ca regenerarea facuta corect poate creste capacitatea de filtrare totala, astfel se reduc costurile totale de filtrare.

PASUL 7 - ELIMINAREA
Placile filtrante HOBRAFILT pot fi compostate in mod liber, fara impact negativ asupra mediului.

 

Distribuie aceasta postare

comentarii (0)

Nu sunt comentarii

Comentariu nou