Filtrarea vinului este o tehnica generala de limpezire care consta in trecerea unui lichid tulbure printr-un strat filtrant foarte fin. Ca orice procedeu mecanic, filtrarea pune o problema de calitate si una de cantitate. Calitatea se refera la limpiditatea obtinuta in conditiile in care insusirile gustative ale vinului trebuie respectate, iar cantitatea vinului filtrat este determinate de suprafata de filtrare, respectiv randamentul filtrarii.

Debitul unui filtru este volumul care se scurge intr-o unitate de timp. Acesta se diminueaza pe masura ce impuritatile se depun pe stratul filtrant, producand blocajul progresiv sau colmatarea. Randamentul unui filtru este volumul vinului filtrat intr-un ciclu de filtrare pana la colmatarea sa.

PLACI FILTRANTE

Placile filtrante sunt in general constituite din materiale si forme variate. Principalele materiale utilizate sunt: fibre celulozice (tesaturi de bumbac, pasta de hartie, diatomite (sinonime: pamant de infuzorii, silice fosila, Kieselgur), iar mai recent perlite.

Pentu mica gospodarie cele mai utile filtre pentru filtrarea vinului sunt cele de mica capacitate cu dimensiunea placilor de 20x20 cm produse de ROVER Italia gama COLOMBO.

Placi filtrante: sunt structuri poroase de filtrare fabricate din fibre de celuloza in amestec cu Kieselgur, perlita si rasini sintetice pe baza de poliamide. Ele sunt tipizate la dimensiuni de 20x20 cm, 40x40 cm, 60x60 cm si 80x80 cm. Prezinta rezistenta mecanica la presiune si rezistenta la diferiti solventi minerali si organici. Placile filtrante prezinta doua fete, o fata rugoasa cu porii mari este fata de intrare a lichidelor si o fata neteda cu porii mai mici este fata de iesire a lichidelor. Recomandam placile filtrante HOBRA produse de Hobra Cehia intr-o gama diversificata cu respectarea standardelor de calitate impuse in UE.

Marimea porilor variaza intre 0,2 si 45 microni, in functie de marimea porilor placile sunt marcate cu numere, insotite de coduri care exprima randamentul de filtrare si retentia nominala in microni proprii fiecarui producator.

Placi pentru filtrarea vinului Grosiera/Clarifianta cu structuii poroasa mare, diametral porilor fiind cuprins intre 45 – 4 microni, identificate cu codul HOBRA S100N, S80N, S60N, S40N, S30N. Sunt destinate pentru prima filtrarea a vinurilor noi dupa primul pritoc, a celor incarcate cu tulbureala, musturi si uleiuri.

∙ Placi pentru filtrarea vinului Fina care asigura o limpezire mai buna, reduce sedimentele fine si partial microorganismele, eficienta inaintea filtrarii sterile sau inainte de stocare. Marimea porilor este cuprinsa intre 8 – 0,8 microni, identificate cu codurile HOBRA S20N, S15N, S10N.

Placi pentru filtrarea vinului Sterilizante retin in totalitate microorganismele din vin (drojdii si bacterii), sterilizare la rece a vinurilor inainte de imbuteliere. Marimea porilor este cuprinsa intre 0,9 – 0,2 microni, identificate cu codurile HOBRA ST7N, ST5N, ST3N.

Filtrarea vinului relativ limpede, pentru vinurile relativ limpezite prin alte metode se recomanda cel putin o filtrare fina sau direct sterila pentru a da vinului o stabilitate, limpiditate si luciu perfecte inainte de expedierea in vrac sau inaintea imbutelierii.

Filtrarea vinului cu defecte, vinuri cu mirosuri straine sau culoare nepotrivita. Pentru aceste vinuri recomandam placile cu carbon activ sau carbune activ care au rolul de a retine culoare si miros. Retentia aceasor placi este legata numai de culoare si miros nu retin impuritati.

Inainte de folosire placile filtrante trebuie spalate cu multa apa deoarce primele cantitati de vin ar putea avea gust de celuloza. De altfel primii litri de vin dupa inceperea filtrarii se pun separat. Pentru evitarea acestor probleme recomandam montarea placilor filtrante pe filtru in stare uscata si trecerea unei cantitati de apa potabila prin filtru pentru spalare si indepartarea eventualului gust de carton. Placile filtrului vor fi stranse treptat, pe masura ce se imbiba cu apa.

Placile filtrante trebuie sa lucreze la presiune constanta. Este mai bine daca presiunea de filtrare se obtine prin diferenta de nivel si gravitatie, decat cu ajutorul pompei. La presiune prea ridicata unele placi pot abandona fibre care sunt vizibile in vin dar aceasta problema tine de calitatea placilor filtrante.

Cele doua fete ale placilor nu sunt identice. Vinul intra pe partea rugoasa, neconsolidata a placii si iese pe partea neteda, consolidata. De acest lucru trebuie tinut seama cand se face montarea placilor filtrante in filtru, totdeauna prima placa se monteaza cu partea rugoasa spre sorbul pompei dupa care se alterneaza fetele.

Placile filtrante au aplicatii foarte variate, de la filtrarea vinului pana la filtrarea otetului, filtrarea bauturi distilate, filtrare bere, filtrare ulei, filtrare bio-diesel.

 

Dupa lucrarea ’’Vinificarea strugurilor, limpezirea, stabilizarea si imbutelierea vinului in mica gospodarie’’

Autor:Dr. ing. VIRGILIU CIUTINA