Cisterna inox, solutia ideala pentru depozitarea vinurilor.
Cisterna inox pentru vinuri reprezinta solutia ideala pentru fermentarea, maturarea si depozitarea vinurilor. Din aceasta cauza se utilizeaza pe scara foarte larga in crame si din ce in ce mai frecvent in sistem gospodaresc. Inoxul din care sunt confectionate este conform pentru domenul alimentar (AISI 304) fiind recomandate atat pentru fermentarea si stocarea vinurilor precum si a altor lichide de natura alimentara. Cisternele de inox sunt construite intr-o gama variata, functie de aplicatiile pentru care sunt destinate, nivelul de echipare si grosimea inoxului. AVANTAJELE FOLOSIRII:

Depozitare fara riscul da a pierde din volum prin spargeri accidentale sau fisuri in doaga,
Igenizarea cisternelor de inox se poate face foarte usor,
Conditii de pastrare optime indiferent de cantitatea ramasa in cisterna,
Manipularea vinului in vederea transvazarii sau tratamentelor se poate face usor,
Depozitare pe verticala, economie de spatiu cu cisterna inox.
Pentru vinificatia in sistem gospodaresc cele mai recomandate sunt variantele economice, cisterna inox cu fund plan si capac flotant cu garnitura pneumatica pentru etansare. Acest tip de cisterna inox se preteaza pentru fermentarea cat si pentru depozitarea vinului la volume cuprinse intre 100L pana la 1000L, functie de volum difera si grosimea inoxului (0,5–1mm) CISTERNA INOX - CAPAC FLOTANT CU GARNITURA - FUND PLAN Acest tip de cisterna inox este livrata in urmatoarea componenta:

Corpul cisternei cilindru inox cu fund plan sudat,
Capac flotant inox cu bordura pentru fixarea camerei de aer care asigura etansarea. Capacul mai prezinta un orificiu pentru montarea supapei dublu sens (compensarea diferentelor de presiune) sau paharului de fermentare accesoriu optional pentru perioada de fermentare.
Accesorii incluse:
Robinet sferic cromat cu picurator,
Supapa dublu sens,
Sfoara sustinere capac flotant
Camera aer cu racord aluminiu si coliere inox,
Pompa cu manometru pentru umflarea camerei de aer,
Furtun transparent de legatura intre pompa si camera aer.
Accesorii optionale:Capac inox antipraf,
Suport inox sau zincat,
Robinet inox,
Pahar fermentare.
Pentru utilizarea cisternei, componentele se monteaza astfel;

Se monteaza robinetul prin infiletare in mufa sudata, pentru etansare se foloseste o banda de teflon care se infasoara pe filetul robinetului.
Se monteaza supapa dublu sens in orificiul circular prevazut in capacul flotant.
Se montează camera de aer pe circumferinţa capacului (este indicat ca această operaţiune să fie făcută de 2 persoane) prin introducerea capătului de umflare în interiorul orificiului de pe circumferinţa acestuia şi întinderea camerei elastice pe tot conturul capacului. Ulterior pe capatul liber al orificiului de umflare se introduce un colier de strângere.
Se montează piesa de legătura din aluminiu cu un capăt în orificiul de umflare al camerei şi cu celălalt în tubul de legătură şi se trag colierele, cu un patent, peste canalele acesteia astfel încât să se realizeze strângerea, evitand pierderile de aer.
Se montează la capătul opus tubului de legătură pompa cu manometru.
Se leaga sfoara de sustinere a capacului flotant de urechea sudata pe centrul capacului.
Spalati cisterna inainte de prima folosire, ocazie cu care verificati si etansarile la robineti, eventuali pori pe sudura si modul in care se fixeaza capacul flotant cu garnitura. Dupa spalare se aseaza pe suport sau o suprafata plana si se introduce vinul în cisternă până la înălţimea dorită. Se aşează capacul flotant plutind pe suprafata vinului fără a fi susţinut pentru a înlătura orice peliculă de aer. Se deschide uşor robinetul pompei pentru a facilita intrarea aerului şi se pompează până în momentul în care camera de aer se umflă şi exercită presiune pe peretele cisternei şi capac, acesta rămânând fixat ferm, fără a permite intrarea aerului, după care se închide robinetul pompei închizând astfel circuitul de aer, pompa rămânând agăţată de marginea cisternei. Dacă se doreşte golirea unei cantităţi de vin, se deschide robinetul pompei, aerul din camera ieşind, se goleşte cantitatea de vin dorită prin robinetul de la baza cisternei, după care se umflă din nou camera de aer realizându-se etanşarea capacului la alt nivel. In acest mod vinul va fi “pe plin” pana la ultimul litru si evitam contactul cu aerul.