Odata cu sosirea Primaverii, reluam lucrarile in plantatiile de vita de vie si trebuie sa acordam mai multa atentie vinurilor din crama. In aceasta perioada, pe masura ce temperaturile cresc ne putem confrunta cu refermentari sau semne ale unor defecte ori boli specifice vinurilor.

Este important sa verificam aspectul vinului, sa-l degustam pentru a constata eventualele modificari organoleptice. Daca vinul nu prezinta nici o modificare este recomandat sa expunem o proba din vin la o temperatura mai crescuta in contact cu oxigenul din aer tip de 48 - 72 ore. In acest mod se poate verifica cat de stabil este vinul nostru fata de procesele oxidative care pot surveni in timpul manipularii. Un vin care nu se modifica organoleptic (culoare, miros, gust) in primele 24 ore prezinta o stabilitate buna dar trebuie imbunatatita. Fara modificari majore in 48 ore este un vin bine stabilizat care nu mai necesita interventie dar trebuie urmarit in continuare.

Daca in primele 24 ore constatam modificari majore ale probei, in functie de problema aparuta putem trage concluzii astfel:

PROBA S-A TULBURAT - este semn ca nu s-a realizat o buna stabilizare proteica care se face de obicei odata cu tratamentele de limpezire cu AGENTI DE LIMPEZIRE de genul Bentonita sau Gelatina pentru vin. Recomandare; imediat ce temperatura vinului depaseste 16°C se face tratament cu BENTONITA (vinuri albe si rose) sau GELATINA (vinuri rosii). Dupa 2-3 saptamani de la tratamentul de limpezire, vinul se trage in vase igienizate sau se filtraza prin FILTRE CU PLACI filtrante pentru ca se formeaza un nou depozit de drojdii si bentonita. Vasele in care tragem vinul se tin pe plin si sunt bine inchise.
PROBA ISI SCHIMBA CULOAREA - vinul nu este bine stabilizat pentru mentinerea caracterelor fizico-chimice si astfel se oxideaza foarte rapid. Recomandarea pentru aceasta problema consta in tratamente cu produse pe baza de METABISULFIT DE POTASIU in doze recomandate de producator, partiale sau totale in functie de gradul de oxidare prezentat. Important este aportul de SULF LIBER care realizeaza protectia de care are nevoie vinul, sulf care odata cu fiecare manipulare se pierde.
PROBA SE TULBURA SI ISI SCHIMBA CULOAREA - este nevoie de combinarea tratamentelor enumerate anterior cu cateva mentiuni; se face mai intai tratamentul cu METABISULFIT DE POTASIU si imediat daca si temperatura vinului permite se face tratamentul de limpezire cu BENTONITA sau GELATINA. Dupa tratamentul de limpezire cand bentonita sau gelatina a format un nou depozit, vinul se trage sau se filtreaza in vase igienizate, pastrate pe plin si bine inchise.
Dupa tratamentele de stabilizare important este sa pastram vinul in vase pline, bine igienizate iar spatiul de depozitare al vaselor sa fie bine igienizat la randul lui. Daca nu putem pastra vasele pline cu vin, o solutie este IMBUTELIEREA VINULUI in BUTELII STICLA sau PUNGI BAG IN BOX. Daca imbutelierea vinului nu este o solutie si suntem nevoiti sa pastram vinul in vase partial goale se poate realiza o preventie pentru diminuarea riscului de oxidare, acrire sau otetire prin tratament cu ANTIFLOR sau METABISULFIT DE POTASIU pulbere cu care sa tratam golul de aer din vasele respective astfel incat sa creem o bariera intre aerul atmosferic si vin.

In general, Primavara este o perioada critica pentru evolutia vinurilor iar modul in care realizam tratamentele de stabilizare ne ajuta sa pastram si sa prezentam vinuri sanatoase si de buna calitate. Pentru producatorii experimentati aceste actiuni au devenit rutina dar si ei acorda timp de lucru si atentie vinurilor, asa ca......

ACORDATI TIP SI ATENTIE VINULUI SI SATISFACTIILE SUNT PE MASURA !
Gabriel Oprea

 

Distribuie aceasta postare

comentarii (0)

Nu sunt comentarii

Comentariu nou