Este sezonul lor, al fructelor delicioase de vara, asa ca haideti sa profitam la maximum de ele pentru ca mai tarziu sa ne bucuram de cele mai delicioase sucuri, siropuri si dulceturi naturale, preparate in casa.

 

Despre sucurile, siropurile si dulceturile naturale si pastrarea lor un timp indelungat

Sucurile naturale, pe care le proparam chiar in gospodariile noastre, sunt cele mai delicioase si mai sanatoase. Mai mult decat atat, chiar si sucurile naturale, fara conservanti, pot fi pastrate pentru iarna. Important este sa stiti cum sa faceti acesti lucru, iar in randurile care vor urma va vom oferi cateva indicii.

Fructele pe care doriți sa le transformati in suc (merele si perele sunt, de obicei, cele mai folosite) se aduna si se spală foarte bine după care, cu ajutorul unui zdrobitor vor fi zdrobite, urmand ca ulterior sa fi stoarse cu ajutorul unui teasc (zdrobitoare si prese fructe). Sucul rezultat va fi filtrat prin decantare libera, trecere prin site si/sau filtrare cu Filtre cu placi. Suculse va fierbe si se va indeparta spuma sau se poate folosi un sistem de pasteurizare (Pasteurizator cu termostat). Pasteurizarea presupune mentinerea timp de aproximativ 30 minute la temperatura de 80 °C. Prin acest procedeu sunt distruse microorganismele si acele enzime care duc la alterarea alimentului, prelungindu-se astfel durata de pastrare a sucului.
Sucul va fi imbuteliat, dupa preferinte, in pungi bag-in-box, sau in recipiente din sticla.
Siropurile din fructe pot fi si ele preparate in casa, sunt delicioase si pot fi pastrate un timp indelungat in recipiente din sticla.
Dulceturile preparate dupa retete de mult cunoscute vor fi pastrate in borcane din sticla.
De ce recipiente din sticla?

Sunt practice, ieftine si pot fi refolosite.
Nu emana deloc chimicale in contact cu alimentele si nu schimba gustul alimentelor
Sticla este impermeabila la vapori, lichide si gaze
Este transparenta si poti vizualiza aspectul produselor ambalate
Recipientele din sticla se inchid ermetic


Sterilizarea sticlelor si a borcanelor din sticla pentru conserve

Inainte de a umple sticlele si borcanele cu sucurile, siropurile sau dulceturile pe care le-ati preparat, este foarte important sa tineti cont de acest pas. Sterilizarea este importanta pentru ca ambalajele folosite sa isi indeplineasca scopul – acela de a pastra nealterat gustul produselor.

Recipientele se spala cu apa calduta si detergent. Se lasa la inmuiat cateva ore intr-un recipient steril plin cu apa calda si detergent (Neodetersol Vetro), pana cand toate rezidurile si impuritatile dispar. Dupa aceea se clatesc cu apa rece din abundenta.

Abia acum incepe sterilizarea propriu-zisa care poate fi facuta in doua moduri:

Sterilizare prin fierbere
Borcanele sau sticlele se vor aseza intr-un vas si peste acestea se va turna apa fierbinte. Vasul va fi acoperit cu un capac dupa care apa va fi adusa la fierbere si va fi lasata sa fiarba aproximativ 10 minute dupa care recipientele vor fi scoase si utilizate imediat pentru a se evita contaminarea cu bacterii din atmosfera.

Sterilizarea in cuptor
Cuptorul va fi incalzit la 180 de grade Celsius. Borcanele se vor aseza pe un vas termorezistent si vor fi introduse in cuptor pentru aproximativ 10-15 minute. Dupa aceea se vor scoate si se vor folosi.

Atentie! Nu umpleti niciodata recipientele fierbinti cu produse reci, si nici recipientele reci cu produse fierbinti. Diferentele de temperatura pot duce la spargerea recipientului.

Sterilizarea recipientelor dupa umplere

Dupa umplere, sticlele si borcanele se vor steriliza din nou. Dupa ce au fost bine inchise se vor infasura in carpe si se vor aseza intr-un vas in care apa ajunge pana la nivelul umpluturii din recipiente. Cand apa scade, se va adauga tot apa fierbinte pana la nivelul umpluturii. Este indicat ca fierberea in aceste conditii sa se realizeze la bain-marie, timp de 10-15 minute.

Dupa acest proces, borcanele si sticlele se vor scoate si vor fi invelite intr-o patura groasa pentru ca procesul de sterilizare sa continue pana la racirea completa a compozitiei si inclusiv a recipientelor. Astfel, va veti bucura de consere delicioase!