Alegerea dopurilor de vin poate fi complicata, chiar daca ati ales sa utilizati dopuri naturale in locul celor colmatate, mico-aglomerate sau aglomerate. Acum trebuie sa decideti ce clasa de pluta naturala doriti; Flor, Extra, Super, cal.I, II, etc.

Aici am dori sa luam in considerare doar sistemul de clasificare – diferitele categorii se refera in esenta la aspectul vizual al dopurilor de pluta, deoarece dopurile de calitate a doua ar trebui sa fie la fel de solide din punct de vedere structural ca si cele de calitate imediat superioara, vor avea doar imperfectiuni mai superficiale. Totusi, exista o mare diferenta de pret si adevarata problema este ca diferiti furnizori de pluta au sisteme de clasificare diferite, deci este dificil de comparat dopuri clasificate similar de la producatori diferiti. Adica, pluta din prima categorie a unui furnizor va fi a doua a altuia. De aceea, sugeram tuturor clientilor care vin la noi pentru dopuri pluta sa se uite la unele dintre mostrele noastre, astfel incat sa vada ce intelegem prin diferitele noastre clasificari si poate sa le compare cu ale altor furnizori.

Un alt factor foarte important de luat in considerare este spectul vizual al produsului – integritatea procesului de productie este intr-adevar ceea ce va determina fiabilitatea si consistenta dopurilor, asa ca pentru aceasta trebuie neaparat sa cauti un furnizor credibil. UtilVinificatie va oferi toata asistenta tehnica si va asigura ca dopurile pe care le furnizam sunt fabricate la cele mai bune standarde din industrie.

Fara un sistem de clasificare universal, aprovizionarea cu dopuri naturale de vin este o afacere complicata, asa ca va rugam sa nu ezitati sa ne intrebati daca aveti intrebari sau doriti sa vedeti cateva mostre de dopuri.

Proprietati mecanice ale dopurilor naturale de diferite calitati

Exista multe avantaje in utilizarea dopurilor din pluta naturala, mai degraba decat aglomerate, colmatate sau sintetice, dar poate fi greu sa decideti ce calitate de pluta naturala functioneaza cel mai bine pentru cerintele dumneavoastra. Rolul esential al dopului de pluta naturala este acela de a asigura maturarea vinului in sticla iar o calitate mai superioara a dopului ne garanteaza ca nu va impacta negativ calitatea vinului.

Spectrul de calitate pentru dopuri pluta se extinde de fapt pana la a 7-a clasa, clasa care inseamna dopuri cu aspect destul de poros, dar ceea ce este important aici este faptul ca dopurile de calitati apropiate sunt foarte asemanatoare, prin faptul ca sunt robuste din punct de vedere structural si diferenta din capacitate lor de a sigila corect o sticla este minima. Dopurile de buna calitate provin din pluta de buna calitate si exista o varietate foarte mare de calitate a plutei care este decojita de la stejarul de pluta. Cu cat este mai mare calitatea plutei, cu atat vor fi extrase mai multe dopuri de inalta calitate, dar natura organica a scoartei de pluta inseamna ca o scoarta va produce dopuri pe tot spectrul calitatii.

Exista o diferenta mare de pret intre a doua calitate si o calitate superioara, dar ceea ce platesti este in principal estetica dopului (netezimea suprafetei), nu calitatile mecanice. O pluta de calitate Flor ar trebui sa aiba doar semne minore pe suprafata, dar sa fie perfect neteda, in timp ce un dop de calitate a doua va avea unele imperfectiuni pe suprafata, care nu implica totusi o problema structurala cu pluta. Imperfectiunile de pe suprafata dopurilor sunt in fapt porii din cresterea scoartei, totdeauna dispusi transversal pe lungimea dopului si vizibili pe suprafata cilindrica a acestuia. La randul lor porii de pe suprafata dopului pot fi inchisi la culoare iar dopurile cu astfel de semne vor fi clasate cal. II si sub.

Distribuie aceasta postare

comentarii (0)

Nu sunt comentarii

Comentariu nou