Zdrobitoare desciorchinatoare struguri.

ZDROBITOARE DESCIORCHINATOARE STRUGURI.

zdrobitoare desciorchinatoare

Zdrobitoare Desciorchinatoare

Zdrobitoare si desciorchinatoare struguri sunt utilaje foarte importante pentru vinificatori, indiferent de cantitatea de struguri procesata intr-un an. Zdrobirea si desciorchinarea strugurilor sunt primele procese tehnologice in vederea vinificarii, fac parte din vinificatia primara si presupun utilizarea unor utilaje ca zdrobitoare si desciorchinatoare. Prin exercitarea unui lucru mecanic asupra ciorchinilor de strugure aceste utilaje realizeaza zdrobirea sau desciorchinarea in vederea obtinerii mustuielii si mustului. Din punct de vedere tehnologic, ordinea corecta a operatiunilor este desciorchinarea si apoi zdrobirea, pentru ca desciorchinarea nu afecteaza rahisul ciorchinelui care poate elibera tanini verzi nedoriti, iar boabele partial sparte sunt zdrobite ulterior.

Din acest motiv zdrobitoare desciorchinatoare sunt grupate in:

- Zdrobitoare cu desciorchinare care zdrobesc in prima faza si ulterior desciorchineaza,

- Desciorchinatoare care realizeaza desciorchinarea fara zdrobire ulterioara,

- Descirochinatoare cu zdrobire care in prima faza realizeaza desciorchinarea si ulterior fac zdrobirea. Aceste utilaje realizeaza zdrobirea cu ajutorul unei pompe de mustuiala cu paleti care este incorporata pe utilaj, popa care mai are si rolul de a transfera mustuiala printr-un furtun catre presa, teasc sau vasele de fermentare/macerare.

Alegerea tipului de utilaj se poate face pe mai multe criterii.

- Daca urmarim obtinere unor vinuri de calitate este normal sa alegem un desciorchinator cu zdrobire care in general sunt mai scumpe, iar daca factorul financiar ne limiteaza putem alege o varianta de zdrobitor cu descirochinare care oricum reprezinta o solutie mult mai evoluata decat zdrobitorul de struguri clasic.  – Alte criterii sunt legate de cantitatea de struguri ce urmeaza a fi procesata si capacitatile de presare sau capacitatea vaselor de macerare si fermentare. Capacitatea de procesare este recomandat sa fie aleasa in concordanta cu cantitatea de struguri ce pot fi recoltati intr-o zi. In general capacitatile utilajelor zdrobitoare desciorchinatoare din gama hobby si semiprofesional sunt cuprinse intre 600 – 4000 kg/H struguri procesati.

- Un alt criteriu important este legat de calitatea materialelor din care este realizat utilajul, este bine cunoscut ca in vinificatie cele mai utilizate materiale sunt lemnul si inoxul conform domeniului alimentar, materiale care previn oxidarile nedorite inca din aceste faze ale vinificarii. Din acest punct de vedere utilajele sunt construite in trei variante, si anume:

- Zdrobitoare desciorchinatoare Vopsite, sunt utilaje confectionate din tabla de otel emailata cu vopsea speciala pentru domeniu alimentar, vopsire in camp electrostatic,

- Zdrobitoare desciorchinatoare Semi-inox, sunt utilaje confectionate partial din inox alimentar si tabla otel. In acest caz s-a urmarit un compromis, partile din utilaj care vin in contact direct cu strugurele fiind confectionate din inox.

- Zdrobitoare desciorchinatoare Inox, confectionate in totalitate din inox, sunt cele mai fiabile utilaje si cel mai usor de intretinut.

In toate cazurile solutia tehnologica trebuie aleasa si adaptata functie de specificul fiecarui producator in ceea ce priveste spatiul si capacitatile detinute, disponibilitatea financiara si calitatea vinurilor ce se urmareste a fi obtinute.

In general zdrobitoare desciorchinatoare sunt alcatuite dintr-o cuva de receptie struguri, partea de zdrobire si desciorchinare si cuva de mustuiala cu pompa la desciorchinatoare.

Zdrobitoare le cu desciorchinare au o cuva de receptie care poate fi mai mica sau mai mare functie de model, un ax cu paleti sau spira in cuva care antreneaza strugurii catre tamburii de zdrobire dupa care urmeaza partea de desciorchinare alcatuita dintr-un cilindru din inox cu gauri in interiorul caruia se afla un ax cu paleti.

Desciorchinatoare le au cuva de receptie, in cuva ax cu spira care alimenteaza partea de desciorchinare asemanatoare cu cea descrisa anterior. In plus la aceste utilaje tot mustul si boabele sunt colectate intr-o cuva aflata in partea inferioara a utilajului, cuva in care se afla un ax cu spira care alimenteaza pompa de mustuiala cu iesirea pe stut de 50 sau 60 mm diametru in fuctie de capacitatea utilajului.

Principiul de functionare pentru zdrobitoare desciorchinatoare este destul de simplu si difera in functie de tipul de utilaj:

- Zdrobitoare le cu desciorchinare preiau ciorchinii de struguri din cuva de receptie cu ajutorul axului cu paleti sau spira si introdusi intre tamburii de zdrobire. Tamburii de zdrobire au forma cilindrica sunt confectionati din dur-aluminiu si sunt reglabili, astfel distanta dintre ei poate fi ajustata in functie de marimea boabelor de strugure. Sistemul de reglare are si functia de a prevenii blocarea sau deteriorarea tamburilor de care pietre sau alte corpuri contondente. Ciorchini dupa trecerea printre tamburii de zdrobire ajung in desciorchinare unde sunt scuturati in interiorul cilindrului perforat de catre axul cu paleti din interiorul acestuia. Cilindrul are 80 cm lungime iar axul antreneaza ciorchinii de strugure pe toata lungimea acestuia, in capatul terminal fiind eliminati fara boabe. Mustul si boabele zdrobite cad prin gaurile cilindrului. De obicei aceste utilaje sunt asezate pe vase colectoare cu diametre de cel putin 1 metru sau suporti colectori, mustuiala fiind manipulata in continuare manual sau cu pompe.

- Desciorchinatoare le preiau ciorchini de strugure din cuva de receptie cu ajutorul axului cu spira care alimenteaza direct cilindrul pentru desciorchinare unde axul cu paleti scutura ciorchinii de boabe si elimina in partea terminala rehisul ciorchinilor. Boabele si mustul rezultate cad in cuva colectoare a utilajului de unde sunt preluate de axul cu spira si impinse catre pompa de mustuiala cu paleti. Pompa impinge mustuiala pe un stut cu diametru de 50 sau 60 mm (functie de model), stut la care se ataseaza un furtun si care poate transfera mustuiala pe 15 m in plan orizontal si 5 m in plan vertical. In timpul pomparii boabele sunt zdrobite de paleti pompei si astfel se realizeaza numai zdrobirea boabelor.

In concluzie solutiile tehnologice reprezentate de gama de zdrobitoare  desciorchinatoare corespund cerintelor de procesare primara, iar avantajele principale sunt legate de calitatea finala a vinurilor prin reducerea continutului in tanini rai si cantitatea de mustuiala prelucrata dupa zdrobire si desciorchinare care poate fi mai mica cu 10-20 % prin eliminarea rahisului.

Contacteaza-ne!