Producerea vinurilor aromate

vinuri aromateTEHNOLOGIA DE PRODUCERE A VINURILOR AROMATE 

Prin natura lor, unele soiuri de viţă de vie au capacitatea să biosintetizeze şi să acumuleze în pieliţa boabelor de struguri substanţe aromate de tip terpenic (linalol, limonen, terpineol ş.a.), care conferă caracterul de muscat sau de tămâios. În general, substanţele aromate din strugurii soiurilor Muscat Ottonel, Tămâioasă românească, Busuioacă de Bohotin se găsesc stocate în straturile mai superficiale sau mai profunde ale pieliţei, motiv pentru care, în vederea extragerii lor se foloseşte o tehnologie specială de vinificaţie.

Stabilirea momentului optim de recoltare a strugurilor prezintă o importanţă considerabilă. La precizarea acestui moment, pe lângă conţinuturile în zaharuri, care pentru a obţine vinuri demiseci nu trebuie să fie mai mici de 220 g/l, pentru cele demidulci să nu coboare sub 240 g/l, iar pentru cele dulci să se situeze peste 260 g/l, se va ţine seama şi de modul cum se acumulează în boabe substanţele aromate.

Culesul şi transportul strugurilor se execută cu cea mai mare atenţie, pentru a se păstra integritatea boabelor nestafidite (purtătoarele substanţelor aromate specifice).

Recepţia calitativă vizează: conţinuturile în zaharuri şi aciditate, autenticitatea şi puritatea soiului, starea fitosanitară a recoltei.

Prelucrarea strugurilor, prin desciorchinare, se efectuează imediat după descărcarea mijloacelor de transport.

Sulfitarea mustuielii se impune cu necesitate, în scopul protecţiei antioxidante şi într-o bună măsură a protecţiei antiseptice.

Tratamentul enzimatic, este optional si vizeaza obtinerea unor musturi limpezi si de o calitate aromatica excelenta. Enzima se aplica in mustuiala, actioneaza pe parcursul a 3-4 ore dupa care se face separarea mustului ravac si presarea boştinei.

Daca nu se face tratamentul enzimatic mustul ravac si de presa se extrag dupa 24-48 ore.

Limpezirea mustului se poate face si sub acţiunea temperaturilor joase, pe o durată de 12-16 ore, la care se poate asocia şi o bentonizare (cu 0,5 g/l bentonită coloidală).

Însămânţarea cu drojdii selectionate a mustului limpezit şi deburbat, introdus în vase de lemn sau cisterne de oţel inoxidabil, cu posibilităţi tehnice de reglare a temperaturii, se înscrie printre verigile de importanţă considerabilă. În acest sens se folosesc drojdii selectionate si nutrienti de fermentatie speciali pentru producerea vinurilor aromate.

Fermentaţia alcoolică se controlează şi se conduce de aşa manieră, încât temperatura să nu depăşească 20 grade Celsius, pentru a evita expulzarea substanţelor aromate.

La obţinerea vinurilor de Muscat, mustuiala sulfitată nu se “însămânţează” cu drojdii, cele două faze menţinându-se la un loc 18-36 ore, în funcţie de temperatura mediului. În această perioadă de uşoară macerare, fără fermentare însă, aromele trec din pieliţe în must. Transferul este uşurat întrucât aromele la acest soi se află situate în straturile mai superficiale ale pieliţei.

La obţinerea vinurilor de Tămâioasă, mustuiala se introduce în recipiente din lemn sau din oţel inoxidabil, unde este sulfitată şi imediat se “însămânţează” cu drojdii selectionate. După 24-48 de ore de la declanşarea fermentaţiei alcoolice cele două faze ale mustuielii se separă, prin scurgerea ravacului şi presare.

În toate situaţiile, la atingerea gradului alcoolic stabilit se opreşte fermentaţia, pentru păstrarea conţinutului de zahăr corespunzător categoriei respective: demisec, demidulce, dulce.

Contacteaza-ne!

Comentariile sunt analizate periodic insa nu instant. Pentru aspecte urgente va rugam sa sunati la 0743 301 010.

2 thoughts on “Producerea vinurilor aromate

 1. buna ziua, mai sus spuneti ca la un moment dat trebuie sa se opreasca fermentatia.Cum se poate realiza acest lucru, in conditii casnice, la nivel hobby ? multumesc

  • Buna ziua,
   Fermentatia alcoolica se opreste in mod normal cand continutul in alcool a atins pragul la care drojdiile sunt inhibate. In acel moment nu mai avem fermentatie tumultoasa, sulfitam si aplicam tratamente de limpezire dupa care pritocim sau filtram.
   Atentie se acorda si tratamentelor de stabilizare ulterioare.
   Spor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*
Website

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>