Stabilizarea vinurilor in sistem gospodaresc

STABILIZAREA VINURILOR Stabilizarea vinurilor este un complex de lucrari care vizeaza obtinerea de vinuri sanatoase si ale caror calitati sa poata fi pastrate cat mai mult in timp. Calitatea unui vin se apreciaza prima data cu ochii si tine de limpiditatea acestuia. Limpiditatea reprezinta o calitate dar si un semn favorabil pentru evolutia ulterioara a […]

Reactivarea fermentatiilor oprite

Reactivarea fermentatiilor oprite se poate face in anumite conditii folosind activatori sau nutrienti fermentatie si drojdii selectionate. Produse necesare; 1. – Activator / Nutrient fermentatie: – 25 g/100 L mustuiala/must/vin. 2. – Drojdie selectionata: Sacharomyces cerevisiae ex r.f. bayanus – VINURI ALBE, ROSE si ROSII – 40-50 g/100L (fermentari oprite la toate tipurile de vin). […]

Cand culegem strugurii?

MATURAREA STRUGURILOR Alegerea momentului optim pentru culesul strugurilor este determinat de maturarea deplina (momentul la care strugurii inregistreaza valoarea maxima de zaharuri si a greutati) In faza de coacere a strugurilor, dupa schimbarile fizice si chimice care se petrec in boabe, deosebim mai multe etape si anume: parga, maturarea si supramaturarea. Intrarea in parga este […]

Igiena in vinificatie

  IGIENA IN VINIFICATIE Igiena in vinificatie asigura sanatatea vinului si este reprezentata de totalitatea procedurilor si lucrarilor care au in vedere producerea si conservarea vinului fara alterarea caracteristicilor calitative. Alterarea vinului poate fi provocata prin contaminare nemicrobiana si microbiana. Contaminarea nemicrobiana este provocata in general de materii anorganice (metale Fe, Ca, Zn, Cu, Pb.) si […]

Producerea vinurilor aromate

TEHNOLOGIA DE PRODUCERE A VINURILOR AROMATE  Prin natura lor, unele soiuri de viţă de vie au capacitatea să biosintetizeze şi să acumuleze în pieliţa boabelor de struguri substanţe aromate de tip terpenic (linalol, limonen, terpineol ş.a.), care conferă caracterul de muscat sau de tămâios. În general, substanţele aromate din strugurii soiurilor Muscat Ottonel, Tămâioasă românească, […]