Lucrari utile pe care le faci in vie in luna iunie

Bine te-am regasit in prag de vara! Sper ca toate lucrarile la vita-de-vie merg foarte bine, conform calendarului lucrarilor in verde care sunt absolut necesare pentru a te bucura de o recolta bogata atat din punct de vedere cantitativ, cat mai ales din punct de vedere calitativ.

Asadar, imediat ce vara isi face aparitia, este indicat sa continui o mare parte din lucrarile pe care deja le-ai inceput in luna mai.

Lucrari in vie in luna iunie

 

Iata ce ai de facut:

  • Continua aplicarea tratamentelor fitosanitare

Una dintre cele mai importante lucrari este continuarea aplicarii tratamentelor fitosanitare impotriva manei si fainirii, cele mai frecvente boli ale vitei-de-vie, despre care v-am povestit si in acest articol. Este important ca aceste tratamente sa fie facute inainte ca vita-de-vie sa infloreasca, astfel incat tratamentul aplicat sa protejeze planta impotriva manei si fainirii pe toata durata infloririi, dar si dupa.

Tot din categoria tratamente fitosanitare, in aceasta perioada incep tratamentele impotriva putregaiului cenusiu.

Foloseseste pompe pentru stropit care iti fac munca mai usoara si mai sigura si care rezista sub actiunea solutiilor fitosanitare.

  • Incepe copcitul in plantatiile tinere

In plantantiile tinere de vita-de-vie, la sfarsitul lunii iunie se practica aceasta lucrare care poarta numele de copcit, o lucrare foarte importanta ce are ca principal scop fortificarea plantei. Astfel, musuroiul din jurul vitei-de-vie se desface si in jurul plantei se creeaza o copca ce scoate la iveala punctul de altoire. Cu ajutorul unui cutit special, radacinile altoiului sunt indepartate. Dupa acest procedeu, copca este acoperita din nou cu pamant. Aceasta lucrare se repeta pe la jumatatea lunii august, insa de aceasta data musuroiul nu se va mai reface, iar copca va ramane libera.

Foarte important: Pentru ca razele puternice ale soarelui pot afecta lastarul descoperit, este indicat ca acest procedeu sa se realizeze seara, dupa apusul soarelui, sau in zilele mai innorate si mai racoroase.

  • Plivitul lastarilor este o operatiune foarte importanta

Lastarii care se dezvolta din portaltoi sau din lemn batran sunt elimnati pentru a stimula cresterea lastarilor cu rod, dar si pentru a preveni aparitia anumitor boli ale vitei-de-vie avand in vedere ca prin contactul direct cu solul pot fi infestati, la randul lor infestand intreaga planta.

  • Continua legatul si copilitul lastarilor

Planta deja s-a dezvoltat destul de armonios, asa ca este timpul pentru o noua legare a lastarilor care, ajunsi la dimensiuni mari, incep sa se aplece sub propria greutate. Lastarii pot fi legati individual pe sarma spalierului, sau in grup de doi, cel mult trei. Scopul legarii este acela de a oferi vitei-de-vie suficient spatiu pentru a respira si pentru a se dezvolta, iar o buna repartizare si aerisire a plantei inseamna reducerea semnificativa a riscului aparitiei unor boli.

Legarea lastarilor este relationata si cu procedeul de copilire. Este recomandat ca lastarii care au 6-7 frunze sa fie scurtati la cel mult 5 frunze.

Asigura-te ca folosesti un material potrivit pentru legarea viei, fara a strangula lastarii. Incearca un fir elastic din PVC.

  • Mentine solul afanat prin prasile pe randuri si printre randuri

Prasila este o lucrare importanta din perioada de vegetatie si se realizeaza prin mijloace mecanice menite sa curate solul de buruieni si sa il mentina in stare afanata. Prasila se efectueaza la o adancime de 5-8 cm.

  • Uda via

Chiar daca o cantitate mare de apa ii poate face rau, vita-de-vie are nevoie de apa pentru a se dezvolta sanatos, asa ca nu ezita sa o uzi in perioadele secetoase. Udarea se face prin saparea unor mici gropi in jurul butucilor, unde se toarna cel mult 3 galeti de apa. Este recomandat sa evitati udarea frunzisului.

  • Poti incepe administrarea ingrasamintelor foliare

Fertilizarea se recomanda in cazul in care lastarii sunt slab dezvoltati, dar si pentru a te asigura ca via se bucura de o cantitate suficiente de hrana din sol.

Contacteaza-ne!