Limpezirea vinurilor cu Bentonita sau Gelatina

limpezirea vinurilorLimpezirea vinurilor  prin Bentonizare.

Proprietatile bentonitei. Este o substanta minerala naturala din familia argilelor.

Bentonita se umfla considerabil si fixeaza pana la de 10 ori greutatea sa cu apa, putandu-se astfel prepara o pasta gelatinoasa, geleu mineral. Sarcina electrica negativa ii confera o mare putere adsorbanta. In scopuri oenologice se folosesc mai ales bentonitele sodice.

Puterea stabilizanta a bentonitei. Tratamentul cu bentonita este uneori remediul specific al casarii proteice si al casarii cuprice. Aceasta este baza stabilizarii limpiditatii la vinurile albe.

Vinurile albe tinere contin diverse proteine susceptibile de a precipita prin incalzire, sau in timp, dand o tulbureala si un depozit floconos. Macromoleculele acestor proteine sunt incarcate cu electricitate pozitiva. Bentonita, incarcata electromagnetic, le fixeaza printr-un fenomen de atractie-adsorbtie si permite astfel eliminarea acestor proteine.

Un vin alb tratat cu bentonita nu se mai tulburd prin incalzire.

Bentonita confera, in acelasi timp, vinului tratat, o mai bund rezistentd la casarea cuprica.In acest accident, micile cantitati de proteina sunt necesare pentru a asigura precipitarea coloizilor cuprici. Tratamentul cu bentonita elimina in oarecare mod suportul formarii tulburelilor.

Bentonita asigura eliminarea fractiunii coloidale a materiilor colorante din vinurile rosii si vinurile licoroase, adesea in plus (datorita cantitatilor importante care pot fi folosite) ceea ce nu fac cleirile obisnuite cu gelatina sau albumina. Asemenea vinuri cleite cu bentonita raman limpezi la frig si nu depun in butelii. Bentonita fixeaza antocianii si decoloreaza astfel vinurile roze si vinurile patate. Tratamentul cu bentonita a vinurilor rosii si a vinurilor speciale pot fi recomandate de aceeasi maniera ca si cleiurile clasice. Este mai bine a le asocia.

Puterea clarifianta a bentonitei. Introdusa in vin bentonita floculeaza sub influenta aciditatii si sarurilor. Aspectul floconilor se aseamana cu cel al proteinelor. Puterea clarifianta a bentonitei este variabila, ea depinde de constitutia vinurilor, cateodata egala celei a cleitorilor, alteori net inferioara. Pentru a asigura o mai buna clarificare a vinurilor dificile, bentonita trebuie pusa in suspensie in apa. Daca este preparata cu vin, flocularea, sedimentarea si clarificarea sunt in general mai slabe.

Rezultate bune se obtin daca asociem bentonita cu gelatina. Randamentul de filtrare a vinurilor bentonizate este dublat daca este precedat de o asemenea cleire (in asociere).

Modul de utilizare.

Sub forma de pudra bentonita se poate utiliza cu sau fara umflare prealabila. Umflarea se recomanda cand se urmareste limpezirea vinurilor si se face cu apa. La prepararea suspensiilor de bentonita pentru a evita formarea cocoloaselor, se varsa pudra, putin cate putin, la suprafata lichidului si se bate cu un tel. Nu se varsa lichidul peste pudra.

Cand se prezinta sub forma de granule MAXIBENT G modul de preparare al gelului mineral este mai simplu, umflarea este intotdeauna necesara.

Un produs foarte compex este CLARIL AF este un foarte bun clarifiant si stabilizator pentru vin si musturi bogate in oxizi si/sau oxizi polifenolici, vinuri oxidate dupa fermentatia alcoolica. Este recomandat deasemenea pentru preventia si tratarea vinurilor rozificate, decolorarea mustului obtinut din struguri rosii si tratarea Balosirii.

Incorporarea se face cu o diluare prealabila cu vin a gelului mineral pana devine mai lichid si se omogenizeaza prin amestecare puternica. Clarificarea perfecta se obtine dupa repaus la temperaturi de peste 15°C, optimum 18-20°C , dupa care vainul va fi tras de pe depozit si filtrat.

Limpezirea vinurilor prin Cleire.

Conditiile care trebuie respectate la cleirea vinurilor sunt urmatoarele:

- vinurile sa fie linistite, sa nu degaje dioxid de carbon (sa nu fermenteze) si sa fi realizat fermentatia malolactica, in cazul cand ea este necesara, deoarece bacteriile lactice se depun prin cleire;

- vinurile se trag in prealabil de pe drojdie si se sulfiteaza pentru protectia antioxidanta pe durata tratamentului;

- temperatura vinului la cleire este bine sa fie mai ridicata, peste 15°C, optimum 18-20°C;

- cleirea se face in recipienti cu pereti netezi, pentru a se usura depunerile prin floculare (de preferat cisterne de inox);

- respectarea timpului de repaus necesar pentru flocularea si depunerea substantelor cleitoare.

Cleirea pune o problema de amestecare rapida a cleiului cu vinul, cu atat mai dificila cu cat volumul de tratat este mai mare. Din cauza vitezei de coagulare a unor cleiuri este indispensabil ca amestecarea lor in masa vinului sa se faca imediat. Daca omogenizarea se face intr-un timp mai indelungat, coagularea cleiului risca sa fie terminata inainte ca amestecul sa fie complet realizat. In aceste conditii unele puncte din masa vinului primesc cleiul care si-a pierdut proprietatile de limpezire. Prima grija este de a utiliza pentru cleire solutii destul de diluate si un amestec mai rapid. Realizarea ideala a cleirii consta in a adauga cleiul putin cate putin cu o oarecare presiune in vinul pus in miscare prin pompare, amestecare sau leganare (vase mici).

Efectele stabilizante ale cleirii.

Bine facuta, cleirea este in multe cazuri un tratament in acelasi timp clarifiant si stabilizant. Cleiul nu antreneaza numai particulele tulburelii in suspensie din vin, el antreneaza de asemenea unele particule coloidale, care ulterior ar putea da nastere la o tulbureala. Ea nu inlatura numai tulburelile vizibile, ci si tulburelile potentiate, tulburelile in devenire.

Sa luam cazul unui vin rosu tanar necleit, dar perfect limpede. El contine intotdeauna o fractiune de materii colorante in stare coloidala. Daca aceasta fractiune coloidala nu este eliminata inainte de imbuteliere, vinul devine tulbure in timpul iernii, el depune abundent, captusind uneori peretii sticlei cu un depozit aderent. Cleirea unui asemenea vin, cu doze suficiente de albumina si gelatina, antreneaza in totalitate materiile coloidale, prin urmare vinul nu se mai tulbura si nu mai depune la o racire.

Cleirea este deci un stabilizant al limpiditatii. Aceasta cleire este  indispensabila pentru vinurile destinate imbutelierii. Se pot folosi produse ca: GOLDEN CLAR , GELSOL,  VINIGEL FORTE

Cleirea cu cleiuri organice nu are aceeasi eficacitate pentru stabilizarea vinurilor albe. Cleirea vinurilor albe normale nu ar fi neaparat necesara. Este un mijloc de clarificare lenta si putin eficace. Se utilizeaza numai in cazuri particulare, pentru a flocula produsii stabilizanti, ca si ferocianura ferica, cuplat cu bentonita. In afara de aceste cazuri este mai bine de a o inlocui printr-o filtrare.

Diminuarea astringentei vinurilor prin cleire.

Senzatia de astringenta, specifica vinurilor rosii, este data de reactia taninului din vin cu proteinele prezente in cavitatea bucala. Cleirea cu gelatina si poliamide sintetice (PVPP) elimina excesul de tanin din vin si se atenueaza senzatia de astringenta. Pentru fiecare tip de vin corespunde o anumita astringenta, care exprima puterea lui tananta. Puterea tananta se diminueaza proportional cu cantitatea de gelatina adaugata, pana la doze de 100 g gelatina/ litru vin. Peste aceasta doza puterea tananta nu mai scade datorita faptului ca este atinsa limita de supracleire a vinului.

 

Dupa lucrarea ’’Vinificarea strugurilor, limpezirea, stabilizarea si imbutelierea vinului in mica gospodarie’’

Autor: Dr. ing. VIRGILIU CIUTINA

Contacteaza-ne!

Comentariile sunt analizate periodic insa nu instant. Pentru aspecte urgente va rugam sa sunati la 0743 301 010.

71 thoughts on “Limpezirea vinurilor cu Bentonita sau Gelatina

  1. Buna ziua, locuesc in București și am o problema.
    Vinul in butoi a inceput sa fiarba a doua oară.
    Ce pot face sa nu se o facă otet?
    Vinul este de anul 2013.
    Va mulțumesc
    Dan M Constantinescu

    • Buna ziua,
      Daca vinul nu a avut alte probleme inainte de aceasta fermentare, singura schimbare dupa incheierea acestei fermentatii alcoolice este aceea de a creste in concentratia de alcool. Aceste fermentatii apar pe fondul unei insuficiente stabilizarii. Dupa incheierea acestei fermentatii va recomandam cel putin un tratament cu Tannisol.

    • Din experienta nu va pot raspunde la aceasta intrebare, din teorie nu m-am informat inca, dar am vazut pe eticheta multor oteturi, in continut Metabisulfit de potasiu. Cel mai sigur este sa-l filtrati, rezultatul este garantat.
      Ati obtinut otet din fermentatie acetica spontana sau ati indus aceasta fermentatie?

  2. buna ziua!am 6 damingene de vin facute de 3 saptamani si 3 dintre ele inca mai fierb.il pot trage de pe drojdie sau il las pana se termina toate de fiert?dupa ce il trag de pe drojdie ii pun bentonita si sulf sau cum se face.pute-ti sami spuneti pasii care trebuiesc facuti?va multumesc!!!

    • Este recomandat sa sulfitati dupa incheierea fermentatiei alcoolice, asta presupune sa trageti vinul de pe drojdia acumulata in fermentatie si sa aplicati o doza de Metabisulfit de potasiu. Dupa care se face imediat tratamentul de limpezire. Se poate face treptat daca lucrati in continuare pe damigene sau tot intr-un vas daca aveti posibilitatea, in acest fel uniformizati si vinul din punct de vedere calitativ.
      Spor la treaba !

  3. deci il trag de pe drojdie il pun pe tot intr-o cada de 300 litri adaug sulfu,dupa care il pun din nou in damingene apoi adaug in fiecare damingeana bentonita?la cat timp pun bentonita de cand adaug sulfu?

    • Bentonizarea se face imediat dupa sulfitare. Atentie la cum dozati bentonita pentru fiecare damigeana, cel mai bine este sa cantariti bentonita separat pentru fiecare damigeana si nu sa impartiti gelul mineral dupa ce sa umflat.
      Spor!

  4. Buna seara!
    Din ce am inteles, este mai avantajos limpezirea vinului rosu prin cleire? Daca o fac prin bentonizare isi pierde din culoare?
    Multumesc

  5. Am cumparat in data de 18 septembrie 240 kg de sauvignon blanc, 169 kg,feteasca alba si 48 de kg de tamaioasa romaneasca. Azi dimineata am incercat sa gust vinul si este inca foarte dulce. Se aude un bolborosit foarte fin, pare ca inca fierbe… E normal? Inca mai poate fermenta dupa o perioada de peste 40 de zile? Sa se fi orpit din fermentatie din cauza frigului? Care este parerea dumneavostra? Ce ma sfatuiti?
    Multumesc

    • Va salut domnule Darie,
      Pentru incheierea fermentatiei alcoolice cu succes trebuie sa asigurati conditiile de fermentare, cea mai importanta fiind temperatura. Daca avem asigurata temperatura si nu sa incheiat fermentatia dupa 40 de zile inseamna ca nu aveti drojdii viabile si se va oprii de tot. Daca procentul alcool a depasit 11 % puteti sa treceti la etapa de limpezire-stabilizare. Spor !

  6. Buna seara la toata lumea!

    Nu stie nimeni de unde pot cumpara bentonita sau alte substante pentru limpezirea vinului??

    • Sunt din Prahova.
      Am gasit si SO2 6% si bentonita la un magazinel ce se ocupa cu vanzarea de chimicale pt pomi, legume, vita de vie, etc.

      • Multumesc de raspunsuri. Imi puteti spune cind si cum procedez;am doua damigene de vin de 50 l (alb si negru} Sotul meu, cind traia ,facea ceva de iesea un vin superb!!! Eu nu m-am ocupat si nu stiu.
        multumesc

  7. Buna ziua,
    am niste Feteasca Neagra, are 6 saptamani de cand fierbe.
    Am procurat pt tratare SO2 6% si bentonita.
    Am inteles ca, in cazul vinurilor rosii, sulfitarea se face la 25-35 zile dupa ce a stat din fiert, si se mai lasa 10-15 zile inainte de a fi consumat.
    Intrebare: Cand folosesc bentonita pt limpezire?
    Multumesc mult!

    • Buna dimineata domnule Doru,
      Consultati etichetele si vanzatorul pentru informatii cat mai exacte.
      Noi nu recomandam bentonita pentru limpezirea vinurilor rosii, puteti folosi gelatina oenologica pentru a proteja culoarea vinului si a diminua astringenta.
      Toate bune !

      • Multumesc cu recunostinta pt informatie. Utila!
        Cele bune,
        DB

      • Revin, cu o alta problema aparuta.
        Vazand ca vinul nu mai fierbe, presat si de sarbatorile ce vin, l-am tras de pe drojdie (numai cel din presa, nu si ravacul), l-am sulfitat si bentonizat, Din mostra pastrata pt degustare a reiesit evident ca era inca in stadiul de “must”, adica f. dulce, desi avea 9 gr si 7% zahar.
        Temperatura, in beci, este de de cca 6-8 gr.
        Sa vin la dv sa iau drojdii, maresc temperatura?
        Mai poate fi rezolvata situatia, din moment ce l-am tratat?
        Multumesc pt intelegere.
        Sarbatori Fericite!

        • Refermentarea se poate face oricand daca indeplinim conditiile pentru realizarea acesteia. Va recomand drojdia Viniferm BY si un activator de fermentatie. Conditiile principale sunt:
          - temperatura vinului sa fie minim 15 gr. chiar daca drojdia lucreaza si la 10,
          - sa avem rest de zahar evident in continut,
          - volumul alcool acumulat in fermentatia partiala sa nu depaseasca 11 gr.
          Pentru evitarea acestor probleme, lucrati cu drojdia selectionata Toamna in must, va asigura fermentatie sigura si uniforma.

          • Gasesc la dvs “drojdie Viniferm BY si un activator de fermentatie”? Duminica aveti program?

          • Gasiti produsele la noi dar Duminica nu avem program.
            Programul este: L – V = 9:00 – 17:00, Sambata = 09:00 – 13:00. Ploiesti, Str. Marin Mehedinteanu, nr.3-5 (curte Aledani).

          • Am pus o sursa de caldura pt ridicarea temp la 15-20 gr.
            Vinul din presa a inceput sa fiarba, ravacul – NU.
            Pot adauga, in ambele situatii ACTIVATORUL si DROJDIA?
            Multumesc!

  8. Buna ziua, am vin alb produs din struguri muscat ottonel si feteasca regala facut in toamna lui 2013 si acum a inceput sa se tulbure si e mai gros, se pare ca se si intinde. Va spun ca l-am pitrocit de trei ori, il am in damigeana de 50 l si in sticle de 0,75 cu dop pe filet inchis ermetic. Vinul a fost tratat cu bioxid de sulf. E bine daca folosesc bentonita.Ce-mi recomandati pentru stabilizare. Multumesc.

    • Buna dimineata,
      Din cate i-mi spuneti se pare ca avem probleme cu Balosirea vinului. Tratamentele de stabilizare facute anterior nu au fost suficiente si vasele sau instrumentarul nu au fost bine igienizate. Pentru rezolvarea problemei recomandam Claril AF, este un produs compex care a rezolvat multe cazuri de Balosire. Cel mai bine este sa aduceti tot vinul intr-un vas pentru acest tratament. Se poate face si tratament cu bentonita si sulfitare dar asta implica si pasteurizare pentru rezolvarea cu succes a problemei. In paralel trebuie sa faceti o igienizare mai riguroasa a incintei, vaselor si instrumentarului, vinul sa contaminat intr-un fel sau altul de undeva ! Folositi cu incredere Detergentii pentru vinificatie si Discurile de sulf pentru dezinfectie.
      Toate bune !

  9. buna ziua.
    Am cumparat struguri (feteasca amestecat cu riesling) ,am sulfitat mustuiala (nu mustul) solutie so2 6% ,1 litru la 1000 litri .La 30 zile am tras vinul de pe drojdie si am ma adaugat so2 proportie 0.500 litri la 1000 litri vin.Dupa aceea am dizolvat bentonita maxibent g (cumparata de la dvs) ,50grame intr-un litru apa si a doua zi am amestecat-o cu 50 litri de vin.Vinul s-a limpezit dar a capatat o nuanta rosiatica.
    Am repetat procedura si la alta damigeana si iarasi vinul a capatat aceeasi nuanta rosiatica ( ca de vin oxidat).
    Imi puteti spune de ce si ce pot sa fac pe viitor sa nu se mai inroseasca?
    Vinul netratat cu bentonita din celelalte damigene este tulburel dar galben,verzui-culoare frumoasa,normala.
    Multumesc

    • Sulfitarea si bentonizarea nu au nici o legatura cu problema dumneavoastra. Daca culoarea este mai mult rozalie decat bruna, este vorba de patarea vinului (undeva in cursul vinificarii a existat o sursa de struguri, must din struguri rosii sau vase in care sa vinificat rosu care au rozificat mustul alb). Vinul nelimpezit arata mai degraba usor oxidat si dupa limpezire se dezvaluie acest defect. Se poate incerca tratamentul cu PVVIN sau CLARIL AF care au efect si in tratarea vinurilor rozificate, placi filtrante cu carbune activ sau carbune activ pulbere dar cu efect diminuat la cele din urma pentru ca avem culoare legata de structura vinului.
      Poate nu realizati unde sa petrecut aceasta patare a vinului dar pentru asta este nevoie de foarte putin must/vin rosu sau contact cu vase echipamente patate de rosu, faceti o proba intr-un pahar in care au ramas doua picaturi de vin rosu turnati vin alb si se observa cum vinul din pahar capata noanta rozalie.
      Toate bune !

  10. BUNA ZIUA. Am tras vinul dupa ce s-a oprit din fierbere, Incepuse sa se limpezeasca. l-am tratat cu sulf si bentonita si de 2 saptamani nu s-a limpezit inca. Se vad 5 cm pe gatul damigenii f. clar iar apoi vinul este “cetzos”. Mai trenbuie asteptat sau mai trebuie tratat cu bentonita?
    Multumesc

    • Va salut,
      Sunt 3 probleme de clarificat:
      - ce temperatura are vinul ?
      - a-ti respectat dozele si modul de administrare ?
      - ce produse a-ti folosit ?

  11. Buna ziua domnule Oprea si toata stima!
    Aceeasi problema ca a domnului Ionel Ion, am tras vinul , in jur de 210 litri de vin alb, l-am tratat cu metabisulfiti, 1gr pe litru, 210 gr. bentonita( bentoclar) parca, granule, am asteptat 20 de zile. Vinul este limpede doar cativa cm la suprafata, in rest cetzos, la gust e bun,insa ma nelinisteste ca nu s-a limpezit. Nu stiu ce temperatura are vinul… Sa fie din cauza vremii mai calde? Am pus prea multa bentonita?Mai adaug bentonita?
    Craciun fericit, sarbatori fericite!

    • Buna ziua domnule Oprea,

      Aceeasi problema cu a Dl Ionel Ion si Dl Darie, cu mici diferente. am facut pitrocul si sulfitarea (fara bentonita) la inceput de noiembrie si din nou la inceput de decembrie. Dupa primul pitroc am observat ca vinul are o culoare uniforma si nu avea suspensii, insa acum, la 10 zile dupa al doilea pitroc am observat ca vinul este limpede doar cativa cm la gatul damigenei iar mai jos este tulbure si are suspensii.

      -Vinul este alb, 9 parti aligote si 1 parte otonel
      -In ultima perioada din cauza temperaturii crescute de afara am o temperatura de 6-9 grade in anexa de langa casa unde tin damigenele

      Mentionez ca in anii trecuti am urmat aceeasi pasi si totul a mers bine. Ce credeti ca s-a intamplat si ce solutie recomandati ?

      Multumesc si va felicit pentru acest blog !

  12. Buna ziua domnule OPREA si LA MULTI ANI! Am si eu o intrebare, referitoare la piatra de vin sau tirighia cum se mai numeste, care se vede pe fundul damigenei sub forma de cristale,as vrea sa stiu daca imi afecteaza vinul, am inteles ca se formeaza o reactie fizico-chimica intre alcoolul din vin si temperatura,la data cind va scriu am 8grade in pivnita, vinul este filtrat S 40 N.Va mutumesc.

    • Va salut,
      Este o depunere tartrica care se formeaza in momentul in care vinul este expus la temperaturi scazute. Este normal sa depuna tartric iar vinul daca este pastrat pe acest depozit nu este afectat in nici un fel. Cu ocazia urmatoarei filtrari eliminati si acest depozit si va propun sa faceti proba stabilitatii proteice, incalziti o cantitate mica de vin pana la 40-50 grade Celsius. Daca proba ramane limpede este OK, daca se tulbura faceti in Primavara un tratament cu Bentonita la vinul alb si Gelatina la vinul rosu. Se intampla chiar si la vinurile filtrate sa se tulbure in primavara din cauza ca nu sunt stabile proteic (cauza: nu s-a facut bentonizare sau tratamentul nu a fost eficient ori corect facut).
      Toate bune !

  13. Buna ziua domnule Oprea si toata stima!
    Aceeasi problema ca a domnului Ionel Ion, am tras vinul , in jur de 210 litri de vin alb, l-am tratat cu metabisulfiti, 1gr pe litru, 210 gr. bentonita( bentoclar) parca, granule, am asteptat 20 de zile. Vinul este limpede doar cativa cm la suprafata, in rest cetzos, la gust e bun,insa ma nelinisteste ca nu s-a limpezit. Nu stiu ce temperatura are vinul… Sa fie din cauza vremii mai calde? Am pus prea multa bentonita?Mai adaug bentonita?
    Craciun fericit, sarbatori fericite!

      • Sulphur 18 are concentratie 18%, de 3 ori mai concentrat decat solutia obisnuita de 5-6%. Daca nu a-ti respectat doza recomandata este posibil ca a fost supradozat si de aici mirosul de sulf. Se poate face o aerare foarte intensa si in acest fel sulful din vin se poate vaporiza sa diminuati mirosul.

  14. Stimata D-le Oprea
    Am si eu o intrebare obisnuita pentru un specialist ca D-stra.Am facut vin din struguri exepcionali .Cabernet sovignion.Dupa 7 zile l-am coborit in beci.Am umplut butoiul de 200 l si dupa am umplut si 6 damigene de 50 litri.Acelasi vin .Ultimile 2 damigene erau trase si de la teasc.Vinul din butoi e ok,iar cele 4 damigene e foarte dulce. Ultimile 2 sunt rezonabile .Ce pot sa fac sa repar situatia,ca mi se pare ca sa oprit dein fermentare si nu as vrrea sa-l pierd.
    Cu stima Florea Iurie

  15. Buna ziua,
    Va rog cu un sfat, am 150 litri de vin rosu care il tin in fibra de sticla. Anul trecut (2013) nu am avut probleme cu el, acum daca il tin in pahar mai mult de 30 min isi schimba culoarea, devine pamantiu la culoare. Nu stiu cum sa procedez sa-si mentina culoarea. “Mustul” l-am pus in recipientul din fibra de sticla si nu am mai umblat la el de atunci. Niciodata (de multi ani) nu am tratat vinul si nici nu l-am tras de pe drojdie pana nu am umblat efectiv la el. Il trageam in damigene cand deschideam butoiul. Nu a fost tratat cu nimic si nu am adaugat absolut nimic la procesul de fierbere(zahar sau alti derivati). Totusi, cand era must era la culoarea specifica dar dupa fierbere si limpezire vinul nu mai are aceea culoare de rosu sangeriu pe care o stiam eu.
    Nu stiu cate grade are si nici concentratia de zahar. Temperatura de depozitare aproximativ 20 grade.
    Sper sa ma ajutati cu un sfat sa pot salva vinul.

    • Buna ziua,
      Va putem recomanda Citrosol RH, un stabilizator compex pentru culoare, aroma, gust (caractere fizico-chimice ale vinului). Accesati linkul inserat produsului si gasiti toate informatiile legate de acest produs, inclusiv posibilitatea sa lansati o comanda.

  16. Suntem in ianuarie si o dimingeana de vin alb mi-a ramas tulbure .In sticla de 2 l are culoare maronie deschis.In paharse vede ceva limpezire dar putin.Cred ca nu a fiert la maturitate.M-am gandit sa-i pun unkl de zahar si putina drojdie,poate asa ii va porni limpezirea.Va rog daca ati patit asa ceva sa ma invatati si pe mine ce sa fac.E baubil dar aspectul e urat.MULTUMESC MULT!

    • Vinul dumneavoastra inteleg ca nu a incheiat fermentatia alcoolica, iar daca intentionati sa puneti putin zahar si drojdie nu este cea mai buna solutie sa refermentati un vin. Legat de refermentare va poate ajuta acest articol: Reactivarea fermentatiei.
      Pentru problemele legate de culoare este nevoie de stabilizare si va pot recomanda Tannisol.

  17. Buna seara. As dorii un sfat despre ce bentonita sa folosesc am aproximativ 1500 litri de vin soiuri feteasca , muscat si rulanda care inca nu a terminat de fermentat… Mai am si vin vechi aprox 1-4 ani cubajat pe acesta ar fi bine sa folosesc bentonita? mentionez ca vinul vechi nu sa folosit pe el bentonita sau tratat cu sulf niciodata. am o pompa care o folosesc sa trag vinul de pe drojdii care il spumeaza foarte tare , cum sa fac sa folosesc pompa pentru o mai buna omogenizare a bentonitei in vin? MUltumesc !

    • Cea mai buna bentonita este Bentogran, puteti face bentonizare si la vinuri vechi.
      Pompa este posibil sa traga aer fals daca produce spumare, furtunele stau in vin la nivele diferite pentru o buna omogenizare.

      • o sa comand bentogram, o sa folosesc 20 grame /100 litri si o sa trag tot vinu din butoi in alt recipient adaug bentonita apoi in pun la loc tot cu pompa astfel o sa se omogenizeze, ce ziceti e ok ?

  18. Buna seara,
    Vreau sa fac vin din muscat ottonel si riesling si am procedat in felul urmator:
    - desciorchinat
    - lasat la macerat 3 zile
    - tescuit si verificat zaharul din must (are 240 gr/litru)
    - am ars 1/3 pucioasa in damigene
    - pus la fermentat in 03.10.2015 la temp de 23 grade
    Acum mai scoate cate un bulbuc destul de rar si am umplut damigenele, lasand in continuare fiebatorul, dupa care le- am dus in beci. Vinul este tulbure si acrisor iar eu doresc sa iasa mai demidulce.
    Va rog sa-mi ziceti ce posibilitate mai am sa iasa acest vin demidulce.

    Multumesc

  19. Pot folosi tanisol chiar dacă tratez vinul cu bioxid de sulf.Mulțumesc

    • Buna ziua,
      Tratamentul cu Bioxid de sulf nu exclude alte tratamente, mai ales ca la fiecare pritoc vinul pierde sulf prin volatilizare. Puteti folosi Tannisol daca doza de bioxid a fost mai mica sau s-a facut un pritoc. Tannisol vine si el cu un aport de sulf in vin si din acest motiv trebuie precautie pentru a nu supradoza sulful in vin.

      • Buna ziua am si eu 600 litri de vin din soiul 1001 care nu se limpezeste si chiar se intinde umpic ma puteti ajuta cu un sfat,e si tratat cu tanisol

  20. Buna seara,
    Am tras vinul dupa ce s-a oprit din fierbere si l-am tratat cu bentonita alimentara conform prospectului. Am pus imediat dupa Tannisol cate o pastila faramitata la damigeana de 50l. Dupa 30 de zile am tras o damigeana si am constatat ca nu s-a limpezit foarte bine ,este transparent,dar nu limpede cristal. M-am uitat si in celelalte damigeni(17 buc) si nu pare a fi transparent vinul. Ce ma sfatuiti sa fac? Sa-l mai las pana la 40 de zile. Mentionez ca vinul este alb si are un usor miros de sulf. Trebuie sa-l mai trag dupa 40 zile sau sa-l filtrez? In alti ani cand am folosit metabisulfit nu am avut probleme. Multumesc frumos.

    • Buna seara,
      Tratamentul cu bentonita actioneaza prin deproteinizarea vinului cu efect de limpezire. Bentonizarea corect facuta (preparare, utilizare, dozare, omogenizare) are si efect maxim in conditii de temperatura peste 15 grade Celsius. Aduceti o proba de vin la o temperatura corespunzatoare si observati daca se limpezeste.
      Tannisol-ul este un antioxidant complex cu spectru larg, mult mai bun decat un simplu metabisulfit.

      Spor !

  21. Buna ziua, va rog si eu un sfat… am tras vinul, l-am tratat cu Tannisol acum 12 zile , dar e inca foarte tulbure. Cand pot sa-l tratez cu bentonita ? Multumesc

  22. Buna ziua, Tin sa va felicit pentru tot ceea ce faceti pe acest site.Am citit toate comentariile si raspunsurile voastre, vreau sa va spun ca sunt tare multumit de faptul ca am inceput sa inteleg ceva mai bine cum e cu mecanismul de a produse vin.Sunt nou in aceasta situatie ( 2015 ), si vreau doar sa va rog sa-mi spuneti daca dupa ce s-a tratat vinul cu sulfiti, daca s-a tratat si pentru limpezire, ulterior vreau sa si imbuteliez vinul – evident cu dop de lemn, este necesar sa mai fac si altceva pentru ca el sa nu se oteteasca ? Asta pentru ca stiu foarte multe persoane care imi dau tot felul de “sfaturi” profesiomiste : pune zahar, trage-l de 2-3 ori, pune-i aspirine, etc. Prefer sa imi spuna cineva care chiar se pricepe.Vreau doar punctat toate etapele principale pentru ca un vin 100 % din struguri sa nu se oteteasca( acreasca ) macar 2-3 ani. Va multumesc anticipat pentru raspuns si va felicit inca o data pentru acest site !!!
    Cu stima,
    Dorin Gulpe

  23. Buna ziua Dl.Oprea,
    Va sunt client de ceva timp si cu aceasta ocazie vreau sa va multumesc inca odata pentru suport.
    Am observat ca recomandati folosirea bentonitei imediat, sau la scurt timp, dupa terminarea fermentatiei alcoolice. Fara a ma indoi de cunostintele dvs, am citit totusi in diverse manuale de specialitate, ca bentonita se foloseste chiar inainte de imbuteliere, in acelasi timp cu filtrarea (cand ambele procese se considera necesare). As vrea sa va intreb daca utilizarea bentonitei inainte de imbuteliere ar putea avea vreun efect advers asupra vinului ?
    Pentru referinta, in cazul meu este vorba despre un rose din Merlot si unul din Cabernet Sauvignon. Ambele au terminat fermentatia alcoolica in urma cu cca 2 luni, au fost sufitate, chiar si pritocite odata, iar acum se afla in proces de maturare, proces care teoretic s-ar incheia in cca 6 luni de la terminarea fermentatiei (bine-nteles ca in practica se va termina cand vinurile si-au atins potentialul maxim, posibil mai repede). Nu am mai utilizat bentonita pana acum deoarece este primul an cand incerc rose-ul.
    Multumesc frumos.

    • Va salut domnule Liviu,
      Bentonita poate fi folosita orcand dar nu in orice conditii. In cazul dumneavoastra, cand urmariti imbutelierea va recomand sa va asigurati ca vinul este stabil proteic pentru ca odata facuta corect bentonizarea nu mai este nevoie ulterior decat de filtrari. Practic facem bentonizare dupa care filtram pana la nivel de steril inainte de imbuteliere. Vinul poate evolua chiar daca facem bentonizare si filtrari.

      Multumim si noi !

  24. Buna ziua,am nevoie de un sfat,am tratat cam 600l de vin cu sulf in doua butoaie de fibra de300l,dar nu lam tras de pe drojdie,la sarbatori cind am umblat la el am constatat ca are un gust accentuat de sulf,se mai poate face ceva?
    Mentionez ca am respectat doza de sulf.Multumesc.

    • Buna ziua,
      Vinul trebuie tras de pe drojdie si aerat foarte bine cu aceasta ocazie. Sulful se volatilizeaza in contact cu aerul si astfel se elimina din vin.

  25. Buna ziua . Am o problema cu vinul alb (amestec nohan alb cu inca 2 souri de struguri albi ) se limpezeste foarte greu , .Dupa ce a fiert l-am pus intr-un butoi de fibra , apo la o luna l-am pus in damingene de sticla si a inceput sa fiarba din nou . Prblema ca am nevoie in primavara ptr. o petrecere si nu stiu daca se limpezeste. Am vazut ca abia a inceput sa se decanteze drojdie, dar la culoare este tot tulbure. I-mi puteti da un sfat? Multumesc.

    • Buna ziua,
      Daca vinul este complet fermentat puteti incerca o bentonizare sau cel mai sigur o filtrare cu placi filtrante pentru cantitatea necesara la petrecere. Pentru restul de vin urmati protocolul de stabilizare, incepand cu bentonita care trebuie aplicata cand temperatura vinului este cel putin 15 grade Celsius.

  26. Buna ziua,

    Am si eu nevoie de un sfat, daca ma puteti ajuta.
    Vinul de anul trecut nu s-a limpezit si inca mai fierbe.
    E in butoi de lemn si nu l-am tras de pe drojdie.
    Care ar fi cel mai indicat remediu?

    Va multumesc!

    • Buna ziua,
      Trageti de pe drojdie, asigurativa ca fermentatia alcoolica este incheiata, limpeziti cu bentonita daca este vin alb sau gelatina daca este vin rosu, tratati pentru stabilizare si pastrati-l in conditii cat mai bune.

  27. Buna ziua . Se poate bentoniza si vinul rosu sau nu e indicat?

    • Se poate bentoniza si vinul rosu cu bentonita dar cu precautie la dozare. Bentonita in doze mari poate decolora vinul rosu, de aceea se recomanda gelatina pentru limpezirea vinurilor rosii.

  28. Buna ziua.As vrea sa limpezesc vinul dar nu stiu cum e prima data cand vrea sa fac asa ceva.Treaba sta in felul urmator vinul este tulbure daca scot pe canea si mai limpede pe sus,dar problema mare e ca dupa o zi de stat intr-o sticla isi schimba culoarea.Va rog frumos o solutie.Multumesc frumos .

Comments are closed.