Imbutelierea vinului in sistem hobby si mic producator

Ca orice pasionat si mic producator de vin iti doresti ca produsul tau sa fie imbuteliat asa cum se cuvine pentru a te bucura pentru o perioada mai indelungata de vinul rezultat in urma muncii tale de peste an. Si, trebuie sa recunosti, nu ti-a fost deloc usor sa obtii rezultatul mult dorit, asa ca in randurile care vor urma iti voi oferi cateva sfaturi utile pentru imbuteliere vin in sistem hobby si mic producator.

Este vinul gata de imbuteliat?

Imbutelierea vinului este un proces complex in cadrul caruia trebuie sa tii cont de mai multi factori. Imbutelierea vinului se face in momentul in care acesta a atins proprietatile organoleptice corespunzatoare si pentru ca acest lucru sa fie posibil este foarte important ca strugurii folositi pentru producerea vinului sa fie sanatosi, toate etapele sa se desfasoare in conditii de maxima igiena, vinul sa fie protejat de boli si oxidare pe parcursul intregului proces de manipulare si depozitare si nu in ultimul timp trebuie sa se realizeze o etapa importanta – stabilizarea prin tratamente speciale.

Despre stabilizarea vinului poti afla mai multe si din acest articol. In momentul in care vinul este stabilizat, poti incepe imbutelierea sa.

Imbuteliere in butelii de sticla sau imbuteliere de tip bag in box?

Pastrarea vinurilor in sticle asigura evolutia licorii bahice pana in momentul in care aceasta atinge potentialul maxim de invechire. Aceasta etapa este puternic influentata de tipul vinului, dar si de conditiile de pastrare. Vinul alb se maturizeaza mai repede decat vinul rosu, putand fi pastrat in sticle intre 4 si 18 ani, spre deosebire de cel din urma care poate fi pastrat in sticle intre 8 si 20 de ani. In aceasta perioada trebuie sa verifici constant maturarea vinului imbuteliat prin analizarea atenta a sticlelor, dar si prin degustare.

De ce ai nevoie pentru a realiza imbutelierea vinului?

Daca marii producatori folosesc linii automate pentru imbutelierea vinului, lucrurile sunt diferite in cazul micilor producatori, dar calitatea va fi deosebita. Pentru imbutelierea vinului poti folosi fie buteliile de sticla, fie poti opta pentru sistemul bag in box.

Imbutelierea vinului in sticle

Pastrarea vinului in butelii de sticla reprezinta una dintre cele mai vechi, dar si cele mai sigure metode de imbuteliere a vinului pentru ca sticla prezinta numeroase avantaje:

-          Pretul este scazut și poate fi reutilizata

-          Este igienica, se curata usor

-          Nu permite schimbul de gaze si lichide ceea ce inseamna ca nu altereaza gustul si mirosul vinului

-          Este rezistenta la presiune.

Dar daca te intrebi cand trebuie sa inlocuiesti clasica sticla cu un sistem bag in box, raspunsul este foarte simplu: atunci cand doresti sa imbuteliezi o cantitate mai mare de vin. In momentul in care desfaci o sticla cu vin, este indicat sa consumi produsul in cateva ore pentru ca va oxida rapid si isi va schima proprietatile.

Buteliile de sticla se catalogheaza in functie de mai multe criterii: capacitate, forma, culoare, grosimea materialului, iar alegerea sticlei se face in functie de vinul care urmeaza a fi imbuteliat, dar si in functie de perioada de pastrare a acestuia.

  • Pentru vinurile albe si rose este indicat sa folosesti sticle transparente de 0,75 l, 1l, 1,5l. Vinurile premium obligat in sticle de 0,75L.
  • Pentru vinurile rosii este indicat sa folosesti sticle verzi-brune de 0,75l, 1l, 1,5l, deasemenea vinurile premium numai in sticle de 0,75 l.

Alaturi de buteliile de sticla mai ai nevoie de:

Dopuri de pluta

Desi par niste accesorii minore, alegerea dopurilor de pluta reprezinta un pas important in procesul de imbuteliere a vinurilor. Dopurile de pluta au fost folosite de-a lungul timpului pentru dopuirea buteliilor de sticla tocmai datorita proprietatilor lor. In alta ordine de idei, dopurile de pluta nu altereaza calitatea vinului, rezistente, aisgura microoxigenarea vinului in buteliile de sticla si prezinta o rezistenta sporita la comprimare.

  • Pentru vinuri albe, rose si rosii de consum curent (pana la 6 luni, pastrarea sticlei in pozitie verticala) poti folosi dop Aglomerat 38×23.
  • Pentru vinuri albe, rose si rosii pastrare pana la 3 ani, sticla poate fi pastrata in pozitie inclinata, recomandam dop din pluta Microaglomerat 38×23,5 sau Colmatat 38×24.
  • Pentru pastrare pana la 7 ani, vinuri premium cel mai indicat ar fi sa folosesti dop Colmatat 45×24.
  • Pentru vinoteca, pastrare indelungata foloseste dop Natural 45×24, dop tubat direct din scoarta stejarului de pluta clasata pentru acest tip de dopuri.

De asemenea, nu trebuie neglijata nici latura estetica a dopurilor de pluta. Ele ofera sticlelor de vin eleganta si aerul traditional, iar sunetul pe care il auzim atunci cand deschidem o sticla cu vin este de neconfundat.

Dopuitoare manuale

Pentru ca imbutelierea vinului sa se realizeze corespuzator ai nevoie si de dopuitoare. In general sunt doua tipuri de dopuitoare manuale, diferentiate prin modul de introducere al dopului. Dopuitoarele manuale cu doua brate permit introducerea manuala a dopurilor de pluta prin actionarea a doua manare. Dopul este presat pe verticala dupa ce acesta trece prin dispozitivul conic al dopuitorului in gatul sticlei. Recomandat in general pentru aplicarea dopurilor colmatate de 38 mm lungime, dopuri pentru consum curent sau pastrare pana la 2-3 ani.

Dopuitoarele manuale tip trepied realizeaza comprimarea dopului pe toata suprafata odata, dupa care este introdus prin actionarea rapida a unei manete, metoda corecta pentru aplicarea dopurilor din pluta din punct de vedere tehnologic. Acest tip de dopuitoare permite aplicarea dopurilor din pluta aglomerata, colmatata, naturala cat si a dopurilor sintetice. In functie de marime dopuitoarele se pot clasifica astfel:

Accesorii umplere sticle

Pentru umplerea sticlelor poti opta pentru un furtun cu sistem semiautomat sau pentru un dozator enolmatic.

Capsule termocontractabile

Dupa imbutelierea vinului, dopul de pluta poate fi protejat cu ajutorul capsulelor termocontractabile. Acestea se folosesc cu usurinta si se contracta in prezenta unei surse de caldura. De asemenea, folosirea capsulelor termocontractabile este si o varianta eleganta de a accesoriza sticla cu vin.

Dispozitiv pentru uscarea sticlelor

Inainte de a turna vinul in sticle, este foarte important ca sticlele sa fie lasate la uscat, iar un astfel de dispozitiv iti poate fi de un real folos.

 

4 Pasi pentru imbutelierea vinului în sistem hobby si mic producator

Dupa ce ti-ai achizitionat toate materialele si materia prima este gata sa fie imbuteliata, poti porni procesul, neaparat intr-un mediu steril.

  1. Primul pas este spalarea si dezinfectarea sticlelor. Chiar daca acestea sunt la prima folosire, spalarea lor este absolut necesara si poti opta chiar pentru o dezinfectare usoara cu solutie de dioxid de sulf. Lasa sticlele la uscat si asigura-te ca sunt suficiente pentru a imbutelia intreaga cantitatea de vin.
  2. Pasul doi consta in umplerea sticlelor de vin. Se va lasa cca. 1 cm gol de aer.
  3. Pasul urmator este dopuirea si aceasta trebuie sa se faca rapid pentru a evita ca vinul sa stea prea mult timp in contact cu aerul. Nu culca sticlele aproximativ 24 de ore, timp in care dopurile se vor mula perfect pe forma gatului sticlei. Dupa acesta perioada, sticlele vor fi asezate in pozitie orizontala pentru a permite lichidului sa intre in contact cu dopul de pluta.
  4. Depoziteaza sticlele cu vin intr-un loc igienic si intunecat, unde temperatura ideala este cuprinsa intre 12-18º C, unde umiditatea va fi cuprinsa intre 50 – 70%, iar ventilarea se face pe cale naturala.

Imbutelierea bag in box

Imbutelierea de acest fel presupune folosirea unui sistem format dintr-o punga etansa (bag) si o cutie (box). Iti recomand acest tip de imbuteliere mai ales pentru cantitati mai mari de vin, ca de exemplu pentru imbutelierea vinului pentru un anumit eveniment pe care il vei avea in viitor.

Un avantaj important al acestui sistem de imbuteliere este ca poti preveni oxidarea vinului, astfel incat, daca deschizi o punga de vin o poti resigila astfel incat vinul isi va pastra proprietatile organoleptice pentru o perioada mai lunga de timp pana la ultima picatura.

Pentru a realiza imbutelierea de tip bag in box ai nevoie de pungi bag in box, cutii bag in box, pistol dozator pentru umplerea pungilor si suport. Pistolul dozator este foarte practic deoarece poate fi utilizat atat pentru umplerea pungilor bag in box, cat si a altor recipiente. Acesta poate fi racordat la o electropompa sau la un recipient prin cadere libera, iar parghia te ajuta sa controlezi cu usurinta transvazarea lichidelor.

Alege varianta de imbuteliere vin cea mai potrivita pentru tine pentru a te bucura de placerea de a savura un vin de calitate din productia proprie.

Contacteaza-ne!

Comentariile sunt analizate periodic insa nu instant. Pentru aspecte urgente va rugam sa sunati la 0743 301 010.

15 thoughts on “Imbutelierea vinului in sistem hobby si mic producator

  1. -pentru mic producatori ,care doreste sa inbutelieze cuteva sute de sticle de vin in sistem manual sau semiautomat, si doreste sa comercializeze inbuteliat, ce autorizatie trebuie pentru inbuteliere ,si de la ce institut,si ce dotare minima trebuie sa detine ???
    -pentri mici producatori este o problema sulfitarea vinului ,se face necontrolat ,nu au posibilitate de analiza (celmai apropiat laboratori este la mare distanta la zeci de km.) daca puteti oferi o solutie pentru controlul sulfului liber si total, exista aparat simplu si ieftin care poate fii recomandat micilor producatori ??

  2. Buna ziua,
    Am facut vinul rosu anul trecut. Nu am adaugat nimic, este in damigene de 50l.
    Mai este recomandabila acum stabilizarea lui? Sau alta operatie?

    Multumesc anticipat,

    • Buna ziua,
      Stabilizare se poate face oricand, este bine de facut in scopuri preventive si mai putin curative. Daca vinul nu are nici o problema acum folositi doze de preventie si va propun Citrosol RH, un stabilizator complex cu spectru larg care vizeaza caracterele fizico-chimice ale vinului (culoare, aroma, gust,..).

  3. Buna seara,
    La un vas de 50 l (damigeana ) cu vin rosu sec, se adauga din greseala doua plicuri de metabisulfit de potasiu, EFFERBARRIQUE, ce se intampla ? Ii mai pot adauga TANNISOL si daca da, la cat timp de la aplicare il pot imbutelia in regim hobby . Mentionez ca le-am achizitionat de la dvs….sticle, dopuri etc.
    Multumesc, o seara buna.

    • Buna ziua,
      Nu este nici o problema daca s-au dozat doua plicuri de Efferbarique, va recomand la 2-3 saptamani dupa tratament inca un pritoc deschis (sa favorizati aerarea vinului). Dupa pritoc puteti face tratamentul cu Tannisol iar la 3 saptamani se poate imbutelia, recomandat eventual dupa filtrarea sterila daca aveti posibilitatea.
      Spor !

  4. Buna ziua,
    Am filtrat 100 l de vin cu filtre S20N, vinul dupa filtrare a fost depozitat in doua butoaie de 50l. Problema este ca am omis ca prima data sa filtrez apa, ca sa spal filtrele, si la primii 50l vinul a capatat un gust strain, de material sintetic. Intrebarea este daca in timp dispare acest gust sau macar printr-o noua filtrare.
    Nu m-am ocupat eu de filtrare, de obicei gust in timpul operatiunii.
    Va multumesc.

    • Buna ziua,
      Este foarte putin probabil ca acel gust sa fie datorat placilor filtrante, in cel mai rau caz putea sa imprumute un gust de carton. Nu este obligatoriu sa spalati placile, este recomandat; se mai practica fara spalare dar primi 10 litri de vin se intorc in vinul nefiltrat. Functie de natura gustului (legat sau liber de structura vinului) poate fi indepartat prin simplu pritoc sau tratamente mai complexe cu carbon activ (placi filtrante cu carbune activ) care vor afecta si culoarea vinului.
      Eu suspicionez vasele sau instrumentarul cu care sa lucrat, daca avem elemente din plastic neconform pentru domeniu alimentar este foarte probabil sa apara o astfel de contaminare.

      • Buna ziua,
        Multumesc pentru amabilitate, vasele sunt din inox (butoaie de bere), acelasi vin,am filtrat dintr-un butoi in altul, doar la primul butoi a aparut acest miros si gust. Voi incerca sa-l mai filtrez o data. Daca problema persista il voi distila.
        Va multumesc.

  5. Buna ziua,

    Am imbuteliat un vin alb demidulce, l-am tratat cu gomasol si l-am filtrat cu steril cu 20.
    In perioada mai calda s-a ridicat temperatura in beci si a inceput refermentarea (au sarit toate dopurile).
    Cum se conditioneaza vinul alb demidulce pentru imbuteliere?

    Va multumesc.

    • Buna ziua,
      Pentru vinurile demidulci, dulci trebuie acordata o mai mare atentie stabilizarii pentru imbuteliere. Pe langa filtrarea sterila trebuie facuta corectia de SO2 corespunzatoare si se utilizeaza frecvent Sorbat de potasiu folosit mai ales in sistemul industrial.

      • Multumesc pentru raspunsul rapid, e bine de tinut minte pentru primavara viitoare. Am mai facut o tentativa acum dar fara sorbat de potasiu, doar cu corectia de SO2.

  6. Buna seara,
    Am facut vin anul trecut din Tamaioasa Romaneasca. Anul acesta in vara am pus in el ( 50 L) 1 pastila de Tannisol, dupa care am facut o filtrare medie. Dupa fitrare, vinul tras in sticla pt consum, devine albicios dupa 2-3 zile. Acum, de 2 saptamani am facut o filtrare sterila si am imbuteliat in sticle de 750 ml cu dop de pluta iar sticlele le-am culcat in beci. Azi am observat ca vinul din sticlele imbuteliate a devenit albicios ( nu mai este asa de limpede ca dupa filtrare). Care sa fie cauza?

  7. Buna ziua,
    Am imbuteliat in 2014 un Pinot Noir rosu sec, dar bun. Anul acesta am avut o supriza cand am desfacut o butelie, vinul era acrit, nu otetit (asta am mai patit-o). Aroma este perfecta de Pinot Noir, dar gustul lasa de dorit. Oare ce s-a intamplat si cum se poate remedia? Sau preveni? Mentionez ca din aceeiasi struguri am facut un Pinot Noir rose sec, l-am imbuteliat in aceleasi conditii si este perfect. Am mai incercat inca doua butelii si acelasi rezultat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*
Website

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>