Filtrarea vinului

filtrarea vinului

FILTRAREA VINULUI

Filtrarea vinului este o tehnica generala de limpezire care consta in trecerea unui lichid tulbure printr-un strat filtrant foarte fin. Ca orice procedeu mecanic, filtrarea pune o problema de calitate si una de cantitate. Calitatea se refera la limpiditatea obtinuta in conditiile in care insusirile gustative ale vinului trebuie respectate, iar cantitatea vinului filtrat este determinate de suprafata de filtrare, respectiv randamentul filtrarii.

Debitul unui filtru este volumul care se scurge intr-o unitate de timp. Acesta se diminueaza pe masura ce impuritatile se depun pe stratul filtrant, producand blocajul progresiv sau colmatarea. Randamentul unui filtru este volumul vinului filtrat intr-un ciclu de filtrare pana la colmatarea sa.

PLACI  FILTRANTE

Placile filtrante sunt in general constituite din materiale si forme variate. Principalele materiale utilizate sunt: fibre celulozice (tesaturi de bumbac, pasta de hartie, diatomite (sinonime: pamant de infuzorii, silice fosila, Kieselgur), iar mai recent perlite.

Pentu mica gospodarie cele mai utile filtre pentru filtrarea vinului sunt cele de mica capacitate cu dimensiunea placilor de 20×20 cm produse de ROVER Italia gama COLOMBO.

Placi filtrante: sunt structuri poroase de filtrare fabricate din fibre de celuloza in amestec cu Kieselgur, perlita si rasini sintetice pe baza de poliamide. Ele sunt tipizate la dimensiuni de 20×20 cm, 40×40 cm, 60×60 cm si 80×80 cm. Prezinta rezistenta mecanica la presiune si rezistenta la diferiti solventi minerali si organici. Placile filtrante prezinta doua fete, o fata rugoasa cu porii mari este fata de intrare a lichidelor si o fata neteda cu porii mai mici este fata de iesire a lichidelor. Recomandam placile filtrante HOBRA produse de Hobra Cehia intr-o gama diversificata cu respectarea standardelor de calitate impuse in UE.

Marimea porilor variaza  intre 0,2 si 45 microni, in functie de marimea porilor placile sunt marcate cu numere, insotite de coduri care exprima randamentul de filtrare si retentia nominala in microni proprii fiecarui producator.

Placi pentru filtrarea vinului Grosiera/Clarifianta cu structuii poroasa mare, diametral porilor fiind cuprins intre 45 – 4 microni, identificate cu codul HOBRA S100N, S80N, S60N, S40N, S30N. Sunt destinate pentru prima filtrarea a vinurilor noi dupa primul pritoc, a celor incarcate cu tulbureala, musturi si uleiuri.

∙ Placi pentru filtrarea vinului Fina care asigura o limpezire mai buna, reduce sedimentele fine si partial microorganismele, eficienta inaintea filtrarii sterile sau inainte de stocare. Marimea porilor este cuprinsa intre 8 – 0,8 microni, identificate cu codurile HOBRA S20N, S15N, S10N.

• Placi pentru filtrarea vinului Sterilizante retin in totalitate microorganismele din vin (drojdii si bacterii), sterilizare la rece a vinurilor inainte de imbuteliere. Marimea porilor este cuprinsa intre 0,9 – 0,2  microni, identificate cu codurile HOBRA ST7N, ST5N, ST3N.

∙ Filtrarea vinului relativ limpede, pentru vinurile relativ limpezite prin alte metode se recomanda cel putin o filtrare  fina sau direct sterila pentru a da vinului o stabilitate, limpiditate si luciu perfecte inainte de expedierea in vrac sau inaintea imbutelierii.

∙ Filtrarea vinului cu defecte, vinuri cu mirosuri straine sau culoare nepotrivita. Pentru aceste vinuri recomandam placile cu carbon activ sau carbune activ  care au rolul de a retine culoare si miros. Retentia aceasor placi este legata numai de culoare si miros nu retin impuritati.

Inainte de folosire placile filtrante trebuie spalate cu multa apa deoarce primele cantitati de vin ar putea avea gust de celuloza. De altfel primii litri de vin dupa inceperea filtrarii se pun separat. Pentru evitarea acestor probleme recomandam montarea placilor filtrante pe filtru in stare uscata si trecerea unei cantitati de apa potabila prin filtru pentru spalare si indepartarea eventualului gust de carton. Placile filtrului vor fi stranse treptat, pe masura ce se imbiba cu apa.

Placile filtrante trebuie sa lucreze la presiune constanta. Este mai bine daca presiunea de filtrare se obtine prin diferenta de nivel si gravitatie, decat cu ajutorul pompei. La presiune prea ridicata unele placi pot abandona fibre care sunt vizibile in vin dar aceasta problema tine de calitatea placilor filtrante.

Cele doua fete ale placilor nu sunt identice. Vinul intra pe partea rugoasa, neconsolidata a placii si iese pe partea neteda, consolidata. De acest lucru trebuie tinut seama cand se face montarea placilor filtrante in filtru, totdeauna prima placa se monteaza cu partea rugoasa spre sorbul pompei dupa care se alterneaza fetele.

Placile filtrante au aplicatii foarte variate, de la filtrarea  vinului pana la filtrarea otetului, filtrarea bauturi distilate, filtrare bere, filtrare ulei, filtrare bio-diesel.

 

Dupa lucrarea ’’Vinificarea strugurilor, limpezirea, stabilizarea si imbutelierea vinului in mica gospodarie’’

Autor:Dr. ing. VIRGILIU CIUTINA

Contacteaza-ne!

Comentariile sunt analizate periodic insa nu instant. Pentru aspecte urgente va rugam sa sunati la 0743 301 010.

17 thoughts on “Filtrarea vinului

 1. Buna ziua domnule Oprea
  Am primit pri e-mail oferta dvs. de placi filtrante ptr. vin si mi se par foarte utile dar eu la nivel de mic producator(150-200 l) cum le pot folosi fara sa cumpar ,,aparatele,, oferite de dvs.??
  Rog sa-mi dati un sfat daca le pot folosi printr-o pilnie,sita, etc.
  Va multumec de oferte si sfaturilr utile pe care mi le trimiteti pe e-mail
  Flaviu Dej

  • Va salut,
   Placile filtrante pot fi utilizate numai in filtrele cu placi. Lichidul filtrat trebuie sa treaca cu presiune (0,5 – 2,5 bari) prin aceste placi.
   Toate bune !

   • Multumesc de seriozitate si astept sfaturile ciofertele dvs. pe care le consider foarte utile ptr. mine.
    Respectele mele

 2. Buna ziua!
  As dori sa cumpar de la dvs. un aparat de filtrat vinul… Eu fac vin in fiecare an din struguri de casa, Izabela cu precadere, in cantitate de 300 l, si va rog sa-mi recomandati un aparat de filtrare potrivit in acest sens. Eu m-am gandit la Colombo 6 sau Colombo 12… Mi se par mai simple si mai ieftine si mai potrivite pentru vinul meu…
  Adrian C.

  • Buna ziua,
   Pentru 300 litri este suficient un filtru cu 6 placi. Colombo 6 bronz sau inox reprezinta cea mai ieftina varianta de filtru cu pompa si totodata asigura conditiile pentru o filtrare corecta si eficienta.

 3. Mai am o intrebare: daca trec vinul prin aparatul de filtrare, e necesar sa pun in el si substante de limpezire, bentonita sau gelatina?

  • Buna ziua,
   Filtrarea nu exclude tratamentele de limpezire si sulfitare, toate se completeaza pentru o stabilizare cat mai buna. De obicei se fac tratamentele de limpezire inaintea filtrarilor. Nu cred ca va-ti gandit ca filtrul foloseste substante de limpezire! Filtrul foloseste pentru filtrare Placi filtrante care sunt consumabile si sunt de granulatii diferite, de la grosier la steril.

 4. Buna ziua. Se pot face doua filtrari concomitent in aceeasi zi?. De ex prima filtrare cu S30N si inapoi in vas cu S 15N?

  • Buna ziua,
   Daca vinul este bine stabilizat si nu este predispus la oxidari, Da se pot face doua filtrari, una dupa alta, combinatia S30N cu S15N este potrivita.

 5. Vreau sa achizitionez un filtru ptr vin,am anual cca 800-1000 l de vin din via proprie la Recas,as dori o pompa corespunzatore.

  va multumesc,

  • In functie da vasele in care vinificati si stocati vinul. Daca sunt vase mici (damigene, bidoane..) puteti merge pe un filtru cu 6 placi, daca aveti toata cantitatea intr-un vas sau doua puteti merge pe varianta cu 18 placi. Numarul de placi va asigura debitul, pentru cantitati mici de filtrat aveti nevoie de placi putine – debit 200-300 l/h, pentru volume mari de filtrat odata, aveti devoie de mai multe placi – 20 placi asigura debite in jur de 800 l/h.

 6. Buna seara.
  Produc de cativa ani vin rosu din cabernet si merlot, si chiar imi reuseste (cu metode dupa ureche) un vin excelent dar fiind o cantitate mica (100-150 l) nu trebuie tratat. Anul acesta am incercat ptr prima data sa fac vin alb din feteasca regala, dar dupa parerea mea strugurii nu au fost de o calitate corespunzatoare. Mustul rezultat (50l) l-am ajutat cu 3 kg de zahar sa aiba aprox. 22,5 mg/l zahar (cred ca este bine unitatea de masura). Va rog sa-mi spuneti daca se termina fermentatia, vinul trebuie sa-l tratez cu bentonita si este bine si sa-l filtrez?
  Va multumesc.

 7. Buna Ziua!
  As vrea sa stiu daca pot filtra vinul rosu,fara a avea scurgeri pe la placi.Specific ca am asistat la o filtrare cu un filtru asemănător cu ale dumneavoastra,insa au fost scurgeri foarte mari pe la placi.
  Eu vreau sa achizitionez un filtru pentru a filtra si vin alb,si rosu,cu o capacitate de 500l.Ce sfat imi dati?

 8. Este adevarat ca dupa filtrare se pierde din aroma vinului?

Comments are closed.