Dopuri de pluta – Sfaturi practice

dopuri de plutaAlegerea dopurilor de pluta este influentata de tipul sticlei care va fi folosita, tipul de vin si durata de pastrare a acestuia, cat si de tratamentele aplicate dopurilor. Dopul trebuie sa adere bine la gatul sticlei pentru a evita schimburile de gaz/lichid atat de nefaste pentru calitatea vinului.

Dupa algerea dopurilor utilizatorul trebuie sa respecte anumite conditii de depozitare si de igiena, controland strict si procesul de imbuteliere. Conditiile de depozitare sunt în general indicate de furnizor, in cazul respectarii lor, riscurile de alterare/contaminare a dopurilor si implicit a vinurilor sunt mult diminuate. Locul de depozitare trebuie sa fie curat şi aerisit, ferit de mirosuri. Trebuie de asemenea evitat contactul cu solul. Temperatura depozitului sa fie de 15-20°C, în caz contrar se observa deterioarea structurii, uscarea în cazul caldurii, respectiv intarirea în cazul temperaturilor prea scazute. Umiditatea trebuie sa se situeze intre 50-70%, nerespecarea acestor valori poate duce la dezvoltarea mucegaiurilor si a florei bacteriene.

In timpul îmbutelierii trebuie să se tină seama de urmatoarele aspecte importante:

- Compresia dopului nu trebuie sa depaseasca 15,5 mm in diametru, introducerea lui trebuind sa se faca cat mai repede pentru evitarea plierii extremitatii inferioare.

- Supletea dopului care-i permite acestuia sa se contracteze fara a suferi modificari.

- Elasticitatea dopului, proprietate caracteristica dopurilor de calitate superioara, care determina o aderenta ridicata a dopului la sticla. Compresia exercitata de instalatiile de îmbuteliat trebuie reglata în functie de diametru, controlul respectarii acestui element trebuie facut cat mai des. În cazul unor reglari defectuoase, apare riscul ruperii unor parti din dop provocand astfel o slaba etanseizare si prezenta prafului de pluta in vin.

- Imbutelierea trebuie sa asigure mentinerea unui spatiu de 15mm intre vin si dop, cu scopul de a permite o compensare a volumului in cazul variatiilor de temperatura. Daca in timpul imbutelierii gatul sticlei este umed, exista riscul alunecarii dopului, putand provoca formarea de pliuri si dezvoltarea microorganismelor. La finalul imbutelierii se recomanda ca sticlele sa fie mentinute în pozitie verticala cel putin 24 de ore, permitand astfel dopului sa revina la forma initiala.

 

CLASIFICARE DOPURI PLUTA:

 

  • DOPURI de PLUTA NATURALA – recomandate pentru imbutelierea vinurilor de calitate, in special celor destinate invechirii, dopuri de vinoteca.

DIMENSIUNI SI CLASE CALITATE  - 45 x 24 mm : FLOR, SUPER, I, II  - 38 X 24 mm : I, II.

  • DOPURI DE PLUTA NATURALA COLMATATA – In functie de clasa de calitate sunt recomandate pentru imbutelierea vinurilor destinate pastrarii indelungate si consumului curent.

DIMENSIUNI SI CLASE CALITATE  - 38 x 24 mm: A0-I, B1-II, M2-III. - 45 x 24 mm: A0-I, B1-II, M2-III.

  • DOPURI DE PLUTA AGLOMERATA – Sunt dopuri recomandate pentru consum curent, la expunere pe raft sub 1 an. Dopurile microaglomerate (DIAM) sunt superioare calitativ de aceea se preteaza pentru pastrare.

DIMENSIUNI SI CLASE CALITATE: 38 x 23 mm aglomerate (granule neomogene), 38×23,5 mm microaglomerate (granule omogene).

Contacteaza-ne!

Comentariile sunt analizate periodic insa nu instant. Pentru aspecte urgente va rugam sa sunati la 0743 301 010.

6 thoughts on “Dopuri de pluta – Sfaturi practice

  1. pentru imbuteliere in sticle de un litru (modele vechi cu gatul lung si scurt) ce dopuri de pluta imi recomandati. multumesc.

    • Buna ziua,
      Trebuie sa lamurim ce fel de sticla aveti, daca sunt sticle pentru apa minerala sau sticla in care a fost imbuteliat vin. Este o mare diferenta intre cele doua tipuri de sticla iar daca aveti sticlele de apa nu sunt recomandate pentru imbutelieri cu dop de pluta. Sticlele de 1L pentru apa nu au lungimea gatului necesara unui dop de 38 mm, lungime care trebuie sa asigure etansare uniforma pe toata suprafata dopului. Daca este alt tip de sticla va rog masurati diametrul interior la gatul sticlei si va putem face o recomandare.
      Toate bune !

  2. buna ziua ce dop recomandati ptr. o damigeana cu vin de 50l pluta sau cauciuc

    • Buna ziua,
      Pentru damigeane folositi dop pluta sau cauciuc cu fierbator pentru perioada de fermentare si dupa stabilizare utilizati dop din pluta. Dopul de pluta permite microoxigenarea vinului cu actiune benefica.

  3. buna ziua.. va rog sas-mi spuneti cu ce se limpezeste vinul cel mai bine mentionez ca il pastrez in butoi de 200 litri

Comments are closed.