Cele mai frecvente boli ale vitei-de-vie si combaterea lor

poza articolCum primavara si-a intrat pe deplin in drepturi, lucrarile in vie avanseaza. Aceasta perioada este una foarte importanta pentru vita-de-vie, as putea spune chiar critica, pentru ca au loc primele tratamente impotriva daunatorilor vitei-de-vie.

Vita-de-vie este o planta sensibila, atacata de un numar impresionant de boli si daunatori, asa ca in acest articol iti voi prezenta care sunt cele mai frecvente boli la vita-de vie, cauzele acestora, precum si modalitatile de prevenire.

Mana si fainarea: cele mai intalnite boli la vita-de-vie

  • Mana vitei-de-vie este cea mai frecventa dar si cea mai periculoasa boala si are o istorie destul de indelungata. Se raspandeste cu rapiditate si provoaca pagube considerabile, pentru ca din moment ce s-a instalat, combaterea sa este foarte anevoioasa.

Cauza:  mana vitei-de-vie este cauzata de o ciuperca, Plasmopara viticola, a carei actiune este direct influentata de conditiile climatice, dar si de sensibilitatea soiului la mana. Ciuperca se dezvolta considerabil in perioadele de umiditate excesiva. Soiurile superioare de masa si de vin, cum ar fi Feteasca Regala, Feteasca Alba, Muscat Hamburg, Riesling Italian sunt soiurile cele mai predispuse la atacul manei.

Ce ataca: Mana ataca toate elementele verzi ale plantei: de la muguri si carcei, pana la frunze, lastari si fruct in sine.

Evolutia bolii: mana vitei-de-vie are o evolutie interesanta si tarzie, pentru ca primele semne apar cand frunzele depasesc deja diametrul de 5 cm, moment in care este destul de tarziu sa mai iei masuri de precautie.

Simptome si ciclul de contaminare: Primavara, pe suprafata superioara a frunzelor se observa aparitia unor pete galbui, in timp ce partea inferioara a frunzei este acoperita de un puf albicios (sporangiofori si sporangi – fructificatiile ciupercii; sporangii sunt purtati de vanturile calde de vara pe distante foarte mari si de indata ce au ajuns pe organele vitei-de-vie germineaza in picaturile de ploaie, acest atac al ciupercii purtand denumirea de contaminare tarzie. Toamna apar osoporii – elementele (sporii) de rezistenta pe timp de iarna ale acestei ciuperci. Primavara, cand umiditatea este foarte crescuta, acestia germineaza si crapa, dand nastere altor spori care, sub actiunea ploilor de primavara, sunt aruncati pe latura inferioara a frunzelor de vita-de-vie – contaminare primara ce are loc intre lunile aprilie-mai si bineinteles fiind influentata de conditiile climatice.

Mana ataca si coardele vitei de vie, iar acestea nu se vor mai dezvolta corespunzator, precum si boabele in sine aflate in stadiul de parguire.

Combatere: Se spune ca mai bine previi decat sa tratezi, iar aceasta regula se aplica si aici. Pentru combaterea manei la vita-de-vie este important sa:

-          mentii curatenia in vie, in gradina si in livada (strangi frecvent si arzi uscaturile, ingrijesti solul, elimini buruienile)

-          drenezi terenul in cazul in care acesta retine o cantitate mare de apa

-          realizezi la timp lucrarile in vie (taierile, legarile si copilirile) folosind accesorii de calitate, pentru ca via sa fie aerisita si sa se usuce rapid dupa ploi. Despre acest subiect poti afla mai multe informatii din acest articol.

Cand se trateaza vita-de-vie: in luna mai se realizeaza primele tratamente impotriva manei, daca s-au observat semne ale aparitiei acesteia.

  • Fainarea vitei-de-vie ocupa cel de al doilea loc in topul celor mai des intalnite boli la vita-de-vie. Are o istorie la fel de indelungata precum cea dintai, in timpurile noastre pe teritoriul romanesc fiind intalnita in special in zona Munteniei, a Dobrogei si a Olteniei.

Cauza: ciuperca Uncinula Necator este cauza aparitiei acestei boli.

Ce ataca: fainarea vitei de vie este o boala care ataca toate elementele verzi (muguri, frunze, lastari, ciorchini si rod). Soiurile cu coaja boabelor mai subtire sunt cele mai frecvent atacate de aceasta ciuperca.

Evolutia bolii: ca si in cazul manei si aceasta ciuperca ataca din primavara pana la sfarsitul toamnei.

Simptome si ciclul de contaminare: Elementul de iernare (miceliul de rezistenta) isi face loc in mugurii lastarilor, de unde primavara isi fac aparitia sporii, infectarea fiind influentata de temperaturile cuprinse intre 20-25º C si de umiditatea moderata, boala fiind intalnita chiar si in perioadele mai secetoase. Pe frunze se poate observa o pelicula albicioasa, fina, sub care tesutul are un aspect rosiatic. Aceleasi pete se pot observa si pe lastarii atacati, dar si pe boabele de strugure a caror pielita crapa, lasand seva sa se scurga si creand astfel mediul propice pentru dezvoltarea mai multor microorganisme.

Combatere: pentru a evita aparitia acestei boli se recomanda taierea lastarilor afectati si distrugerea acestora prin ardere, precum si respectarea lucrarilor importante in vie, eliminarea buruienilor, taierea, legarea si dirijarea astfel incat plantele sa nu fie inghesuite.

Cand se trateaza vita-de-vie: luna mai este perioada prolifica pentru tratarea chimica a vitei-de-vie impotriva acestui daunator.

Contacteaza-ne!

Comentariile sunt analizate periodic insa nu instant. Pentru aspecte urgente va rugam sa sunati la 0743 301 010.

One thought on “Cele mai frecvente boli ale vitei-de-vie si combaterea lor

Comments are closed.