Ce facem Primavara in crama.

aranjament primavara1

          Odata cu sosirea Primaverii, reluam lucrarile in plantatiile de vita de vie si trebuie sa acordam mai multa atentie vinurilor din crama. In aceasta perioada, pe masura ce temperaturile cresc ne putem confrunta cu refermentari sau semne ale unor defecte ori boli specifice vinurilor.

          Este important sa verificam aspectul vinului, sa-l degustam pentru a constata eventualele modificari organoleptice. Daca vinul nu prezinta nici o modificare este recomandat sa expunem o proba din vin la o temperatura mai crescuta in contact cu oxigenul din aer tip de 48 – 72 ore. In acest mod se poate verifica cat de stabil este vinul nostru fata de procesele oxidative care pot surveni in timpul manipularii. Un vin care nu se modifica organoleptic (culoare, miros, gust) in primele 24 ore prezinta o stabilitate buna dar trebuie imbunatatita. Fara modificari majore in 48 ore este un vin bine stabilizat care nu mai necesita interventie dar trebuie urmarit in continuare.

        Daca in primele 24 ore constatam modificari majore ale probei, in functie de problema aparuta putem trage concluzii astfel:

 • PROBA S-A TULBURAT – este semn ca nu s-a realizat o buna stabilizare proteica care se face de obicei odata cu tratamentele de limpezire cu AGENTI DE LIMPEZIRE de genul Bentonita sau Gelatina pentru vin. Recomandare;  imediat ce temperatura vinului depaseste 16°C se face tratament cu BENTONITA (vinuri albe si rose) sau GELATINA (vinuri rosii). Dupa 2-3 saptamani de la tratamentul de limpezire, vinul se trage in vase igienizate sau se filtraza prin FILTRE CU PLACI filtrante pentru ca se formeaza un nou depozit de drojdii si bentonita. Vasele in care tragem vinul se tin pe plin si sunt bine inchise.
 • PROBA ISI SCHIMBA CULOAREA – vinul nu este bine stabilizat pentru mentinerea caracterelor fizico-chimice si astfel se oxideaza foarte rapid. Recomandarea pentru aceasta problema consta in tratamente cu produse pe baza de METABISULFIT DE POTASIU in doze recomandate de producator, partiale sau totale in functie de gradul de oxidare prezentat. Important este aportul de SULF LIBER care realizeaza protectia de care are nevoie vinul, sulf care odata cu fiecare manipulare se pierde.
 • PROBA SE TULBURA SI ISI SCHIMBA CULOAREA – este nevoie de combinarea tratamentelor enumerate anterior cu cateva mentiuni; se face mai intai tratamentul cu METABISULFIT DE POTASIU si imediat daca si temperatura vinului permite se face tratamentul de limpezire cu BENTONITA sau GELATINA. Dupa tratamentul de limpezire cand bentonita sau gelatina a format un nou depozit, vinul se trage sau se filtreaza in vase igienizate, pastrate pe plin si bine inchise.

Dupa tratamentele de stabilizare important este sa pastram vinul in vase pline, bine igienizate iar spatiul de depozitare al vaselor sa fie bine igienizat la randul lui. Daca nu putem pastra vasele pline cu vin, o solutie este IMBUTELIEREA VINULUI in BUTELII STICLA sau PUNGI BAG IN BOX. Daca imbutelierea vinului nu este o solutie si suntem nevoiti sa pastram vinul in vase partial goale se poate realiza o preventie pentru diminuarea riscului de oxidare, acrire sau otetire prin tratament cu ANTIFLOR sau METABISULFIT DE POTASIU pulbere cu care sa tratam golul de aer din vasele respective astfel incat sa creem o bariera intre aerul atmosferic si vin.

In general, Primavara este o perioada critica pentru evolutia vinurilor iar modul in care realizam tratamentele de stabilizare ne ajuta sa pastram si sa prezentam vinuri sanatoase si de buna calitate. Pentru producatorii experimentati aceste actiuni au devenit rutina dar si ei acorda timp de lucru si atentie vinurilor, asa ca……

ACORDATI TIP SI ATENTIE VINULUI SI SATISFACTIILE SUNT PE MASURA !

Gabriel Oprea

Contacteaza-ne!

Comentariile sunt analizate periodic insa nu instant. Pentru aspecte urgente va rugam sa sunati la 0743 301 010.

3 thoughts on “Ce facem Primavara in crama.

 1. sunt foarte bune aceste indicati tehnologice pentru mici producatori ,dar problema este ca nu sunt aparate-soluti simple pentru determinarea sulfului total si liber in vin ,si din aceasta cauza multi producatori mici fac tratamentul de sulfitare la nimereala ,si daca adaga mai putin de cat este necesar se strica vinul ,daca adauga mai mult este daunatorisi risca ca la o analiza control sa fie depistat si sa fie amendat conform legi,
  intrebarea este ,ce poate face acel mic producatori care produce vin 200-300 hl/ani si vinde in magazinul lui ,dar tratamentele facute nu sunt verificate datorita lipsei de posibilitati pentru dotare laboratori. !

  • Buna ziua,
   Aveti dreptate, pentru micul producator in majoritatea cazurilor este greu sa faca deterninari de sulf in vin.
   Dar, daca respecta indicatiile din prospectele produselor, sfaturile vanzatorului, dozele recomandate pe eticheta si experienta acumulata in timp se poate doza corespunzator sulf in vin si fara analize. Problema legata de supradozare se poate rezolva de multe ori prin simpla aerare a vinului (sulful este liber si se pierde sub forma gazoasa), iar problema legata de subdozare se rezolva prin completare daca se constata tendinta de oxidare a vinului expus in mediu ambiant.
   Important este ca fiecare producator sa urmareasca intr-o fisa, toate lucrarile si tratamentele cu date si doze aplicate, pentru o cat mai buna observatie. Daca urmam un protocol de stabilizare si respectam dozele pentru fiecare produs folosit ca tratament, totul tinut sub observatie, nu este necesar sa mai faceti analize. Analizele sunt utile in general pentru stabilirea dozelor optime de tratament, iar dozele recomandate pe etichetele produselor de tratare a vinului au limita de minim si maxim, niciodata valoarea de maxim nu va depasi pragul de supradozare.

   Toate bune!

Comments are closed.